Nové tarify elektřiny od roku 2017 platit nebudou, oznámila šéfka ERÚ

Stát příští rok nezavede navrhované nové tarify elektřiny. Oznámila to šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Cena se měla nově vypočítávat podle velikosti jističe. Podle kritiků by na to doplatily domácnosti, které se snaží šetřit. Vitásková tak nechá úpravu systému připravit znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

„Paní předsedkyně v tuto chvíli rozhodla, že na základě odezvy od zákazníků, domácností, od spotřebitelů, tarify upraví tak, aby buď byly zavedeny spravedlivě a nikoho nepoškodily od 1. ledna příštího roku, nebo budou odloženy do doby, než se podaří tarify udělat tak, aby skutečně nikoho nepoškodily,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí předsedkyně ERÚ o přepracování návrhu nové tarifní struktury cen elektřiny zdůvodnil mluvčí úřadu Jiří Chvojka

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné již dříve premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

„Rozhodnutí Vitáskové nezavádět nové tarify je rozumná reakce na oprávněnou kritiku. Nový návrh musí více zohlednit zájmy malých spotřebitelů," uvedl dnes premiér na twitteru.

„Přivítali jsme informaci, že paní Vitásková proces zastavila a vrací ho na samý začátek tak, aby nebyly ohroženy účty domácností za energie,“ ocenil dnešní krok předsedkyně ERÚ také ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost, Martin Sedlák.

Vitásková zdůraznila, že úřad změnu tarifů pouze předkládá. Na jeho tvorbě se podle ní podílelo na 40 energetických expertů, kteří ho doporučovali schválit, a to včetně náměstkyně ministra průmyslu Lenky Kovačovské. Vitásková tým včera rozpustila.

Změny podle ní bude dělat nyní ERÚ převážné sám, jeho tým povede René Neděla, který je v úřadu pověřen řízením sekce regulace.

Vitásková rozpustila tým expertů, který připravoval změny tarifů

Číst článek

ERÚ v lednu spustil veřejný konzultační proces, ve kterém se k plánovaným novým tarifům mohou na stránkách úřadu vyjádřit sami lidé.

„Veřejný konzultační proces jsme ani nezavrhli, ani nezastavili. Stále pokračuje. Paní předsedkyně s expertním týmem, který se na přípravě tarifů podílel, vyjede do všech regionů a setká se v řadě měst i ve vesnicích se spotřebiteli přímo,“ uvedl dnes mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

„Bude sbírat na místě po celé České republice odezvu, nechá si od nich vyplnit anonymní dotazníky tak, abychom měli odezvy co nejvíce a v klidu ji mohli zpracovat.“

Alena Vitásková | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme