Ženeva 2016: Křišťálová Škoda Vision S přitahuje pozornost. Kdy se objeví na trhu?

1. březen 2016

Mladoboleslavská automobilka dnes na autosalonu v Ženevě ukázala svoji budoucnost. Koncept Vision S naznačuje, jak bude vypadat první sedmimístné terénní auto Škoda.

Mohutné „esúvéčko“ má na sobě i v interiéru práci českých sklářů. Podsvětlená maska chladiče i znak automobilky na kapotě jsou vyrobeny z pravého křišťálu, jak potvrzuje šéfdesigner Josef Kabaň. „Je to opravdu křišťál, všechno je to ruční práce. Je neuvěřitelné, když se střetne ta nejlepší technika s lidskou ruční prací. A to je zážitek. Doufám, že se křišťál do budoucna objeví i v nějakém sériovém voze a nebude to trvat celou věčnost. Těším se na to.“

Je moderní!

I František Dvořák z iDnes.cz sleduje Vision S na ženevském autosalonu. „Je to mohutné auto. Možná trochu nevypadá jako škodovka. Dnešní škodovky jsou přeci jen trochu hranatější, mají strohé linie. Tohle je trochu víc kulaté, než jsme u moderních škodovek zvyklí. To auto jde s módou,“ říká Dvořák.

Interiér Škody Vision S je plný obrazovek různých tvarů, které potvrzují razantní nástup digitalizace v automobilovém průmyslu. Do vozu nás zve Josef Kabaň. „Každý cestující má před sebou displej, stejně tak má každý možnost přes svůj telefon nějakým způsobem ten displej ovládat, připojit se do systému auta a vychutnat si celkem zajímavou individuální jízdu. Tím pádem je ta audio i video záležitost příjemná.“

Škoda Vision S 12

Studie Vision S naznačuje, jak bude vypadat nové sedmimístné SUV z Mladé Boleslavi. Budoucí model ale zatím nemá definitivní jméno. Nejčastěji se skloňuje název Kodiaq. „Model, který zde máme, se už velmi blíží té verzi, které my říkáme sériová produkční, kterou chceme slavnostně uvést na trh na pařížském autosalonu. Vůz se dostane na trh na přelomu roku 2016 a 2017, respektive počátkem roku 2017,“ odhaluje budoucnost šéf Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček.

Nástupce Yetiho

Kromě tohoto modelu česká automobilka pracuje na nástupci dalšího „esúvéčka“ – současné Škody Yeti. Ta se bude vyrábět v závodě v Kvasinách a bude koncernovým sourozencem Seatu Ateca, který má v Ženevě světovou premiéru. Dočkat bychom se ale mohli i varianty kupé vycházející ze studie Vision S.

Škoda Vision S - vedení VW obdivuje kola

„Bude samozřejmě model, který bude ve velikosti Yetiho, který přijde na trh také v roce 2017. Od tohoto velkého modelu my už samozřejmě dneska máme pro čínský trh připravenou variantu kupé. A já se osobně domnívám, že tato kupé varianta by byla vhodná i pro evropský a zejména český trh,“ vysvětluje Luboš Vlček.

autor: jař
Spustit audio