První nehoda, kterou způsobilo auto bez řidiče. Vůz Googlu narazil do autobusu

Samořízené auto společnosti Google se nedávno při jízdě v ostrém provozu srazilo s autobusem. Obě vozidla jela velmi pomalu, takže se nikomu nic nestalo. Je to ale pravděpodobně první nehoda svého druhu, kterou auto bez řidiče zavinilo. Úřady ve státě Kalifornie zatím nerozhodly, kdo za srážku může.

Auto a autobus se srazily v kalifornském městě Mountain View v polovině února, ale úřady o nehodě informovaly až tento týden. Samořízené auto společnosti Google jelo po víceproudé silnici a snažilo se vyhnout pytlům s pískem pohozeným na okraji. Rychlostí pouhé 3 kilometry za hodinu přitom levou přední stranou vrazilo do projíždějícího autobusu. I ten jel pomalu, a tak se nehoda obešla bez zranění.

„Jsme odpovědní za bezpečnost auta i všech ostatních na silnici. Zajímá nás, jak si naše auta vedou v silničním provozu. Jezdíme po ulicích, abychom zjistili, s jakými situacemi se můžou při jízdě setkat. Pomáháme tak vymýšlet nejlepší způsob, jak se s každou překážkou vyrovnat,“ popisuje Priscilla, jedna z řidiček společnosti Google.

Čtěte také

Řidič byl za volantem i v tomto případě. Myslel si ale, že autobus v levém pruhu zpomalí a auto pustí, takže nezasáhl. Google připustil, že za nehodu nese určitou zodpovědnost firma. Plánuje proto změny v softwaru, aby se podobné incidenty neopakovaly.

Auta Google se dostala do problémů už několikrát a zaznamenala více než 10 nehod, většinou srážek kvůli nedobrzdění. Tentokrát je to ale zřejmě poprvé, kdy vůz v režimu samořízení nehodu způsobil. Asi nejkurióznější incident se stal v listopadu, tehdy vůz zastavila policie, jel příliš pomalu a zdržoval dopravu.

autoři: šše , vid
Spustit audio