Zpravodaj ČRo: Pozůstatky apartheidu v JAR se promítají i do života nejmladší generace

Rasismus stále zůstává hrozbou pro demokracii v Jihoafrické republice. Apartheid je už sice více než dvacet let minulostí, přesto se jeho pozůstatky promítají i do života nejmladší generace. Černošští studenti totiž požadují výuku ve vlastním jazyce a jejich protesty skončily střetem s policií i dočasným uzavřením některých univerzit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti zvyšování školného před budovou parlamentu v Jihoafrické republice

Protesty proti zvyšování školného před budovou parlamentu v Jihoafrické republice | Zdroj: Reuters

Křik, slovní potyčky, nadávky a nakonec i varovné výstřely a slzný plyn. Atmosféra na některých jihoafrických vysokých školách minulý týden opět zhoustla, ovšem nikoli kvůli náročnému zkouškovému období.

„Víte, tohle už je třetí důvod protestů, které vypukly v druhé polovině loňského roku. Nejprve chtěli zrušit školné, pak se k nim přidali externí pracovníci vysokých škol najímaní různými agenturami, což je pro ně nevýhodné. No a teď je na stole jazykový problém. Přitom já si myslím, že tím nejdůležitějším jazykem pro nás všechny je angličtina,“ říká 20letá vysokoškolačka z Pretorijské univerzity.

A její kamarádky, všechny bělošky, souhlasně přikyvují. Kvůli násilným protestům, které vyvrcholily uzavřením kampusu a přijetím přísnějších bezpečnostních opatření, však mají nechtěné volno. Povídáme si totiž na ulici před hlavním vchodem, kde ještě před pár dny létaly vzduchem lahve a kameny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozůstatky apartheidu se v JAR promítají i do života nejmladší generace. V Pretorii o tom natáčel reportér ČRo Robert Mikoláš

Teď tu sice panuje relativní klid, přesto nás stráž u brány sleduje ostřížím zrakem. Do diskuse se ovšem zapojují i kolemjdoucí zaměstnanci univerzity a další studenti.

„Oni prostě chtějí výuku i v jejich jazyce. Třeba nerozumí, když se o přestávce nebo při nějakých sportovních aktivitách zeptáme na něco učitele v afrikánštině. Ale my se s ním takto bavíme, protože víme, že on tímto jazykem mluví a je to pro nás i jednodušší,“ vysvětluje mladá dívka, která si nepřeje nic jiného, než aby výuka pokračovala a ona mohla dokončit svá studia. Za která mimochodem platí asi 60 tisíc randů ročně, což je v přepočtu zhruba sto tisíc korun.

Většina mladých Jihoafričanů by pochopitelně ráda studovala zadarmo, navíc tisíce z těch, co už se na vysokou dostali, školné prostě neplatí a dluhy jdou do milionů. Přesto je školy nemohou vyloučit. I z tohoto důvodu tak své někdejší alma mater přestávají finančně podporovat bohatí donátoři a v pokladnách univerzit chybí stále více peněz.

V Jižní Africe není nic černobílé

Podle jednoho z nejmenovaných profesorů je ovšem problém mnohem hlubší a souvisí s krizí celého vzdělávacího systému, kdy maturanti jsou hůře připravení a snižuje se i kvalita vzdělání na technických vysokých školách. Mnohé z nich totiž vznikly doslova přes noc, a to formální přeměnou ze středních průmyslovek.

Díky tomu sice papírově stoupl počet vysokoškoláků, ale samotná úroveň nevzrostla. Experti pak v této souvislosti upozorňují i na současné protesty kvůli údajné jazykové diskriminaci.

„My taky chceme studovat, ale víte, Afrikánci se mohou vzdělávat v afrikánštině, ovšem černoši se musí učit v angličtině. A s tím nesouhlasíme a chceme to změnit. Proto požadujeme výuku v naší řeči, tedy zejména v zulu a sesutu, tedy v sothštině,“ říká 19letá černoška Deborah z přírodovědecké fakulty.

Stejně jako mnozí další odmítá názor, že pro budoucnost i možné uplatnění v zahraničí je potřebná především angličtina, a dál mluví o rasismu. A v protestech chce pokračovat. Nic ale není černobílé, a v Jihoafrické republice už vůbec ne. A své o tom ví i příslušníci dalších menšin, zejména Indů, kteří si zase stěžují na ústrky ze strany černochů.

Pro další vývoj v zemi Nelsona Mandely je však nejdůležitější zachování demokratických principů a nezkorumpovaná vláda, která pracuje ve prospěch všech občanů a nikoli svůj. A to tím spíše, že dnešní protestující studenti budou už brzy tvořit budoucnost Jihoafrické republiky.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme