Podpora pro omezení podnikatelů ve vládě by mohla narušit koalici, vzkázal Babiš

Vicepremiér, šéf hnutí ANO a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš zrazuje své koaliční partnery od podpory návrhu, který by omezil podnikatelské aktivity členů vlády. Naznačil, že pokud by opoziční návrh prošel i hlasy ČSSD či lidovců, nemusela by mít koalice už smysl. Šéfové ČSSD a KDU-ČSL změnu pravidel podporují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Věc se týká zákona o veřejných zakázkách, který by měla koncem tohoto týdne projednat Poslanecká sněmovna.

Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) přišel s pozměňujícím návrhem, aby se do soutěží nemohly hlásit firmy, v nichž vlastní nejméně deset procent člen vlády. To by se dotklo i Babiše, který je vlastníkem skupiny Agrofert.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor koaličních partnerů kvůli zákonu o veřejných zakázkách přiblížila redaktorka Věra Masopustová

Kromě toho je na stole i další podobný návrh. Ten by v zákoně o střetu zájmů zavedl pravidlo, že ministři nesmějí být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. Těmi jsou především vlastníci, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv.

Koaliční lidovci i sociální demokraté mluví o potřebě podobných opatření. To u Babiše vzbuzuje nevoli.

„Tak zaprvé, tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny! Mám se podle vás chovat jak Řebíček? Nebo jako Jurečka, který pole převedl na manželku a tváří se, že mu nepatří!“ napsal Babiš agentuře ČTK. Narážel tak na dřívějšího ministra dopravy a současného ministra zemědělství.

„Zadruhé, pokud tenhle zákon projde s hlasy členů vládní koalice, tak je otázka, jestli má tahle koalice dál smysl, protože na začátku to nevadilo ani socialistům, ani lidovcům. Co je ale nejdůležitější, moji voliči to věděli a zvolili mě,“ uvedl též ministr financí, který však ostrost svých vyjádření později mírnil.

Zastánci změn argumentují, že skutečnost ohledně Babiše a jeho podnikání je jiná, než jaké bylo očekávání v době voleb a skládání koalice.

„Když jsme skládali koalici, nebylo to vůbec jednoduché, o těch rizicích jsme věděli a byli jsme ujišťováni ze strany Andreje Babiše, že jeho podnikání nebude zasahovat do výkonu jeho politické funkce. V praxi se ukazuje, že to byl mylný předpoklad a že je potřeba to upravit zákonem,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas poslanec za KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle něj jde o to chránit demokracii a bránit hrozící oligarchizaci, a to nejen s ohledem na Babiše. „Jedná se o to, že ty to zákony jasně hovoří o tom, že se člověk musí rozhodnout, jestli chce podnikat, nebo chce vládnout,“ dodal Bartošek.

Sobotka: Po volbách mohou přijít další miliardáři

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potřebu nových pravidel obhajuje – a i podle něj nejde jen o Andreje Babiše.

„Přibývá miliardářů, kteří vstupují do politiky. Dneska už to není jenom Andrej Babiš, ale je to také pan Valenta (Ivo Valenta, senátor a majitel sázkařské společnosti Synot, pozn. red.), po příštích volbách mohou přijít další. Myslím, že je důležité, aby tady byla jasná, transparentní pravidla, aby bylo zřejmé, že politika je oddělená od podnikání a že není možné směšovat politické, hospodářské a mediální zájmy,“ uvedl premiér.

O potřebě změn je přesvědčený i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„V civilizovaných zemích je to zcela běžné a nevidíme důvod, proč by ministr zemědělství musel ukončit svoje podnikání, protože byl živnostník, zatímco druhý nebo třetí nejbohatší člověk v této republice (podle časopisu Forbes je Babiš druhý nejbohatší, pozn. red.) může pokračovat dál, stejně jako může pokračovat dál pan Valenta a spousta dalších,“ podotkl Bělobrádek.

Babiše s jeho stanoviskem podporují jeho spolustraníci. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) třeba mluvila o střetu těchto opatření s evropským právem. A na základě podobných argumentů svého předsedu hájil i druhý muž hnutí ANO, poslanec Jaroslav Faltýnek.

„Pan Babiš se sám vyjádřil, že je mu to jedno, jak tato záležitost dopadne. Ale já znovu opakuji, nám jako hnutí to jedno není, abychom přijímali protiústavní usnesení, protiústavní zákony, zákony, které jsou v rozporu s evropskými směrnicemi, kde hrozí sankce České republice,“ řekl Faltýnek.

Andrej Babiš v souvislosti s těmito tématy také obvinil koaliční partnery, že si již přípravují pole do budoucnosti. Zmínil třeba i jejich nedávné výhrady vůči práci ministrů za ANO. „Nevím, co se stalo. Dva roky jsme fungovali dobře,“ poznamenal Babiš.

„Mně to tak připadá, jako že se nějak domluvily všechny ty tradiční politické strany a vlastně si připravují nějakou příští spolupráci po příštích sněmovních volbách,“ dodal.

Podle Bohuslava Sobotky Babišovi kvůli návrhu „ujely nervy“. Sám premiér si také myslí, že koalice dva roky fungovala dobře a věří, že to tak bude až do konce volebního období.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme