Mezi dolarovými miliardáři je pět Čechů. Do top 10 pronikli majitelé Facebooku a Amazonu

Světoví miliardáři zchudli. I to se dá vyčíst z žebříčku nejbohatších lidí světa pro rok 2016, který vydal časopis Forbes. Je v něm také méně jmen než loni. Alespoň miliardu dolarů má na kontě 1810 lidí, pět z nich je z Česka. Nejbohatší Čech Petr Kellner se opět dostal mezi stovku nejbohatších obyvatel planety a má stejně peněz jako známý mediální magnát Rupert Murdoch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel Microsoftu Bill Gates toho na poli filantropie dokázal už dost

Zakladatel Microsoftu Bill Gates toho na poli filantropie dokázal už dost | Foto: World Economic Forum, CC BY 2.0

Za pokles jmění miliardářů může mimo jiné levná ropa nebo zpomalení čínské ekonomiky. Nejbohatším mužem je stále zakladatel Microsoftu Bill Gates, třetí pozici z loňska udržel investor Warren Buffett.

Jinak se první desítka boháčů výrazně proměnila „nástupem mladých bohatých mužů, kteří vyrostli na internetu“, řekl Českému rozhlasu redaktor českého vydání časopisu Forbes Jaroslav Mašek.

Patří mezi ně šestý nejbohatší člověk Mark Zuckerberg, zakladatel, šéf a většinový majitel Facebooku. Dokonce pátý je Jeff Bezos, majitel internetového obchodu Amazon.com.

Petr Kellner se do první stovky vrátil poprvé od roku 2011, je na 96. místě. „Pomohl mu růst akcií jeho telekomunikační skupiny O2, kterou loni na jaře rozdělil na dvě části,“ konstatuje Mašek.

Akcie Kellnerovy O2 od loňska stouply o 50 procent

O2 se rozdělila na O2 Czech Republic, která poskytuje mobilní služby, a na infrastrukturní část Cetin. „Loni touto dobou byly akcie celé O2 na dně, od té doby vystoupaly o víc jak 50 procent,“ řekl Mašek.

„Petr Kellner na začátku 90. let vsadil na lukrativní obory jako finance, pojišťovnictví a bankovnictví, kde se vydělává víc. Za posledních 25 let své impérium řádově rozšířil po celé zeměkouli,“ popsal Mašek důvody Kellnerova úspěchu.

V posledních letech Kellnerovi nepomáhala celosvětová krize a situace na ruském trhu. Nyní hodnocení Kellnerova podnikání táhnou nahoru jeho aktivity v Asii.

Další Češi za Kellnerem v žebříčku miliardářů výrazně zaostávají. Druhý nejbohatší, Andrej Babiš, je až na 688. místě a další jsou na a za hranicí tisícovky.

Top miliardáři | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, Forbes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme