Varovné obrázky na krabičkách cigaret míří ve Sněmovně k závěrečnému schvalování

Odstrašující obrázky na krabičkách cigaret mají šanci na schválení. Novelu, která s tím počítá, pustili poslanci do závěrečného čtení. Navržených obrázků je celkem 42. Rozdělené budou do tří částí a střídat se budou po roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

„Spotřebitel bude varován a uvidí, jaké důsledky na jeho zdraví může kouření mít. Jsou tam vyobrazena nádorová onemocnění, amputace prstu, jak vypadají po dlouhodobém kouření dásně,“ popisuje chystanou novinku ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle opoziční poslankyně Jany Černochové (ODS) to ale zřejmě stejně kuřáky neodradí. „Úplně to neodsuzuji, ale nemyslím si, že by tato kampaň byla smysluplná. Že by někoho, kdo cigarety chce koupit a zapálit si, od kouření odradila,“ domnívá se Černochová.

„Navíc si lidé mohou přesunout cigarety z krabičky do tabatěrky, když by se na ty obrázky nechtěli koukat. Žádný velký efekt v tom nevidím,“ uzavírá poslankyně.

Nové nařízení by mělo platit pro celou Evropskou unii od 20. května. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Z trhu by taky měly zmizet cigarety s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí.

Varování na tabákových výrobcích | Foto: Český rozhlas

Krabička cigaret - vzhled po 20. 5. 2016 | Foto: Michal Jindra

Jana Čermáková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme