Magnesia Litera zveřejnila nominace. O cenu se znovu utkají i blogeři

Román o sběru léčivých bylin, intimní pohled do života několika žen i básně pro děti. Takové jsou některé z nominovaných knih na letošní cenu Magnesia Litera. O kovovou sošku se utká 24 děl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Zábranský

David Zábranský | Foto: Martin Velíšek | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsem psala tuhle knížku, tak jsem asi na čtenáře nemyslela vůbec. Psala jsem si ji jakoby pro sebe,“ přiznala Anna Bolavá, autorka románu Do tmy, který se stal jedním z nominovaných na Magnesii Literu.

Kategorie Litera za prózu je vůbec nejsledovanější a tradičně má oproti ostatním dvojnásobek nominací.

„Nabídka byla tak pestrá, že jsme si říkali, že nominovat jen tři, za kterými opravdu stojíme jako celá porota, by bylo málo. Tak jsme trošku přidali,“ vysvětlil předseda poroty Petr Fischer.

Anna Bolavá se tak o cenu utká s Davidem Zábranským, autorem románu Martin Juhás čili Československo, nebo s povídkami Pavla Bušty. Ve stejné kategorii soupeří i Straka na šibenici Daniela Petra, román Ivy Pekárkové Pečená zebra a Točité věty Daniely Hodrové.

„Tahle kniha je částečně autobiografická. Proplétá se jí její osobní příběh přátelství s Bohumilou Grögerovou a Adrienou Šimotovou s jejími skoro až vědeckými nebo mytologickými úvahami,“ přiblížil Petr Fischer.

Kromě vítězů sedmi kategorií i letos převezme cenu taky nejlepší bloger. Loni zvítězila Marie Doležalová s blogem Kafe a cigárko.

„Stejně jako porotci v knižních kategoriích vybírají podle literární kvality, tak i tady je hlavním kritériem práce literární, jazyková kvalita, nakolik se to blíží právě tištěné knize, protože i vítězný blog dostane prémii 50 tisíc na knižní vydání,“ doplnil.

Ze šesti nominovaných, mezi kterými jsou i blogy Nedělnička, Prigl nebo Vývařovna, můžou teď až do 3. dubna vybírat sami čtenáři. Vítězové všech kategorií cen Magnesia Litera budou známí 5. dubna.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme