Poplatek za odvoz odpadu by se prý mohl výrazně zvýšit. Ministr to popírá

Zástupci obcí a měst kritizují chystanou novelu zákona o odpadech. Kvůli ní by prý mohli lidé zaplatit ročně až o 650 korun více za vyvážení popelnic. Novelu prosazuje ministerstvo životního prostředí. Šéf úřadu Richard Brabec z hnutí ANO ale kritiku odmítá. Tvrdí, že pokud budou lidé třídit, zdražení nemusí vůbec pocítit. I v opačném případě prý ale půjde jen o desítky korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto)

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Cílem novely je podle ministerstva hlavně motivovat obyvatele, aby důkladněji třídili odpad. Tak jako například v Ústí nad Orlicí, kde za plnění speciálních pytlů s čárovými kódy dává město slevu na poplatek za svoz odpadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chystaná novela zákona o odpadech prý výrazně zdraží poplatek za vyvážení popelnic. Ministr Brabec kritiku odmítá

„Věříme tomu, že se zapojí i ta část veřejnosti, která dodneška právě odpad netřídila,“ vysvětlil už dříve místostarosta Jiří Preclík za Nové sdružení nezávislých kandidátů.

Ministerstvo životního prostředí teď připravuje novelu zákona o odpadech, která si klade velmi ambiciózní cíl – do 15 let by mělo na skládkách končit jen deset procent všech odpadků.

Podle sdružení místních samospráv na to ale úřad jde špatnou cestou. Chce prý výrazně zdražit poplatek za ukládání odpadu na skládkách.

„Když započítáte primární poplatek za uložení, druhý je za provoz systému včetně dopravy a třídění, tak vám vyjde, že průměrná domácnost ve střední obci by měla zaplatit ročně o 2400 korun navíc,“ varuje předseda sdružení samospráv a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před změnami zákona o odpadech varují zástupci měst a obcí. Proč, vysvětloval místopředseda svazu Pavel Drahovzal (nez.)

Ministr Brabec ale netuší, jak sdružení k takové částce došlo. „My jsme si udělali dvě na sobě nezávislé studie. Z nich jednoznačně vyšlo, že reálný dopad na jednoho člověka by měl být přibližně kolem 44 korun ročně. Takže pokud bychom počítali čtyřčlennou rodinu, tak se bavíme maximálně o dvou stovkách,“ brání zákon šéf resortu.

Obce by podle něj měly dělat maximum pro to, aby v popelnicích na komunální odpad končilo co nejméně věcí. I proto prý v dalších letech ministerstvo vyplatí miliardy korun na nové třídírny nebo barevné kontejnery.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme