Michail Gorbačov se dožívá 85 let. Do politiky už nezasahuje, ale komentuje ji

Prvnímu a zároveň poslednímu prezidentovi Sovětského svazu Michailu Gorbačovovi je dnes 85 let. Zasloužil se o ukončení studené války, přestavba sovětské společnosti, kterou vyhlásil v druhé polovině 80. let, se mu ale vymkla z rukou a Sovětský svaz zanikl. V roce 1990 obdržel Nobelovu cenu míru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov slaví 85. narozeniny

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov slaví 85. narozeniny | Zdroj: ČTK

Michail Gorbačov pochází z jihoruské selské rodiny, která tvrdě pocítila rozkulačování a represe. Oba jeho dědové prošli stalinskými tábory.

Až po mnoha letech Gorbačov prozradil, že právě tato zkušenost mu bránila akceptovat sovětské zřízení v jeho tehdejší podobě. Přesto – nebo právě proto – vystoupal až na vrchol mocenské pyramidy.

Generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu se stal v pouhých 54 letech. Do té doby nevýrazný stranický funkcionář začal udivovat svět i vlastní zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

První a zároveň poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov slaví 85. narozeniny

Na setkáních s lidmi Gorbačov mnohé přímo šokoval, když začal mluvit o potřebě soukromého sektoru v zemědělství a průmyslu.

Ještě více ale překvapil tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana, když mu nabídl program odzbrojení a přátelsky podanou ruku. „Důvěřuj, ale prověřuj,“ reagoval Reagan.

„Tohle říkáte pořád,“ odpověděl Gorbačov. Bylo ale znát, že atmosféra mezi Moskvou a Washingtonem je úplně jiná. Michail Sergejevič si nicméně vzpomíná, že už tehdy s ním Američané hráli zvláštní hru:

Reagan a Gorbačov, podpis smlouvy o jaderném odzbrojení | Foto: White House

„Na druhém nebo třetím setkání mi Reagan začíná jakoby kázat morálku. Po třech minutách mu říkám – prezidente, situace se má takto, vy nejste učitel a já nejsem žák, tím spíš nejste prokurátor a já obviněný. Pokud mě budete poučovat, k ničemu to nepovede, jestli ale máte opravdový zájem, dojdeme společně daleko.“

K Putinově politice má výhrady

Gorbačov pak skutečně v usmíření se Západem dosáhl hodně, přestože dnes říká, že ho v mnohém oklamali.

Jeho domácí ekonomická a politická přestavba skončila chaosem a ve vnitřním boji zvítězil mnohem agresivnější Boris Jelcin. Sovětský svaz se rozpadl.

Michail Gorbačov v New Yorku s prezidentem Reaganem a viceprezidentem Bushem v prosinci 1988 | Foto: Public domain, U.S. National Archives and Records Administration

Michail Gorbačov od té doby žije v ústraní, politiku ovšem nepřestává sledovat ani komentovat. Souhlasí sice s Putinovým bojovným postojem vůči Západu, zároveň ho ale tvrdě kritizuje za vnitřní politiku, korupci, omezování svobodných voleb a občanské společnosti.

„Zdá se mi, že začíná trpět stejnou nemocí jako já – přílišným sebevědomím. Začal se považovat za boha nebo přinejmenším za jeho zástupce,“ soudí Gorbačov.

Se současným ruským režimem Gorbačov nesouhlasí pro jeho autoritářský styl, státní kapitalismus a nacionalismus. I ve svých 85 letech zůstává přesvědčený, že nejlepším řešením byl reformovaný a spolupracující sovětský stát.

Michail Gorbačov | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme