I po 38 letech zůstává Remek jediným Čechem, který se podíval do vesmíru

Na výzkumnou cestu mimo planetu Zemi se 2. března 1978 vypravil první československý kosmonaut. Vladimír Remek strávil se sovětskými kolegy na palubě lodi Sojuz 28 a orbitální stanici Saljut 6 téměř osm dní. Od té doby se žádný Čech do vesmíru nedostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Remek s Gubarevem na stanici Saljut 6.

Remek s Gubarevem na stanici Saljut 6. | Foto: mek.kosmo.cz

„Poprvé v historii může k vám promluvit z vesmíru občan Československé socialistické republiky. Je to pro mě šťastná chvíle,“ odvysílal tehdejší Československý rozhlas Remkův pozdrav.

Posádce velel Alexej Gubarev, Remek letěl jako kosmonaut-výzkumník. Jak později vzpomínal, během mise měli mnoho úkolů, pořád ale zbyl čas všímat si krásy vesmíru.

„Například opakovaně takzvaný východ slunce, protože kosmická loď obletí šestnáctkrát planetu. Osvětlená města, aglomerace, ale také například polární záři jsem měl příležitost vidět. Viděl jsem i meteor pod námi proletět, zazářit,“ popisoval Remek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do vesmíru se přesně před 38 lety vypravil první – a zatím stále jediný – Čech, kosmonaut Vladimír Remek

Při výběrovém řízení tehdy zřejmě uspěl i proto, že českoslovenští vědci byli v kosmickém výzkumu velmi aktivní, domnívá se Milan Halousek z České astronomické společnosti.

Dnes už to prý neplatí, přesto Česko zavřené dveře nemá. Od roku 2008 je totiž členem Evropské kosmické agentury.

„Pokud v horizontu čtyř nebo šesti let bude další výběr nových evropských kosmonautů, tam už se Češi určitě hlásit budou. Z těch řádově několika tisíc kandidátů se vybírá šest až osm těch nejlepších. Ale teoretická šance tam bude,“ domnívá se Halousek.

Zatím ovšem Remek zůstává jediným krajanem, který v kosmu byl. „A potom ještě náš Krteček,“ dodává Halousek s úsměvem. Postavička kreslíře Zdeňka Milera letěla do vesmíru jako maskot posádky posledního letu raketoplánu Endeavour v roce 2011.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme