Platini se odvolal proti šestiletému trestu k arbitrážnímu soudu

Předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini se podle očekávání odvolal proti šestiletému zákazu působení ve fotbale ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu. Odvolací komise mezinárodní federace FIFA mu nedávno stejně jako bývalému šéfovi světového fotbalu Seppu Blatterovi trest za podezřelou platbu o dva roky zkrátila, Platini však požaduje úplné zbavení viny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

„Chce zrušit rozhodnutí soudního senátu etické komise FIFA a odvolací komise FIFA, která mu brání účastnit se šest let fotbalového dění na národní i mezinárodní úrovni,“ uvedl arbitrážní soud v Lausanne v dnešním prohlášení.

Platini s Blatterem byli potrestáni za to, že někdejší slavný francouzský reprezentant obdržel od švýcarského funkcionáře v roce 2011 dva miliony švýcarských franků (zhruba 50 milionů korun) bez jakéhokoli dokladu. Oba tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnost na základě jejich ústní dohody.

Odvolací komise FIFA jim distanc zmírnila na základě polehčujících okolností, jimiž jsou Blatterův i Platiniho dlouholetý přínos fotbalu. Potvrdila však, že se dopustili porušení etických pravidel. Šedesátiletý Platini navíc musí zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva miliony korun), 79letý Blatter 50 tisíc franků (asi 1,35 milionu korun).

Blatter v minulém roce kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu kolem FIFA skončil ve funkci předsedy, kterou zastával od roku 1998. Platini byl původně mezi kandidáty na jeho místo a byl považován za favorita, po aféře s platbou od Blattera ale nakonec do voleb nezasáhl. Blatterovým nástupcem byl v pátek zvolen jiný Švýcar Gianni Infantino.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme