Dopravní letectví má novou nejdelší nonstop linku: Dubaj - Auckland

Nový Zéland se zapsal do historie civilního letectví. Společnost Emirates ze Spojených arabských emirátů totiž zahájila provoz na pravidelné lince z Dubaje do Aucklandu dlouhé 14 200 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecké společnosti chystají další přímá spojení mezi velmi vzdálenými destinacemi (ilustrační foto)

Letecké společnosti chystají další přímá spojení mezi velmi vzdálenými destinacemi (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Patrový Airbus A380 bezpečně dosedl na přistávací dráhu a poté také bez jakýchkoli problémů dojel až k terminálu aucklandského mezinárodního letiště, jako by za sebou vůbec neměl nijak dlouhý let.

Přesto čísla hovoří jasně, let z Dubaje do Aucklandu je dlouhý 14 200 kilometrů, co do vzdálenosti tak překonal dosud rekordní spoj australských aerolinek Qantas mezi Sydney a Dallasem, ten je totiž dlouhý "jen" 13 800 kilometrů.

Tento let bez mezipřistání trvá 16 hodin a 55 minut. Zpáteční let z Aucklandu do Dubaje však potrvá ještě déle, a to 17 hodin a 15 minut. Společnost Emirates, která na této lince chce nasadit Boeingy 777, patrový Airbus A380 totiž použila jen pro dnešní, inaugurační let.

Slibuje ale, že udělá maximum pro to, aby cestu co nejvíce zkrátila. Bude se proto snažit využívat nejmodernější technologie i alternativní trasy, aby stroje létaly po větru, a nikoli proti.

A samozřejmostí je široká nabídka zábavy na palubě nebo masážní sedačky ve vyšší, byznys třídě, což při tolika hodinách určitě přijde vhod.

Rýsuje se ještě delší linka

Ale už za několik týdnů do letového řádu přibude ještě delší let. Na konci března Emirates zprovozní linku mezi Dubají a Panama City, na níž ve vzduchu lidé stráví 17 hodin a 35 minut.

Světoví dopravci díky neustálému technologickému pokroku přemýšlejí o přímém spojení destinací, o kterých se lidem ještě před pár lety ani nesnilo.

A tak budou moci pasažéři v blízké budoucnosti létat třeba z Aucklandu do Santiaga v Chile nebo ze Singapuru do New Yorku.

Airbus A380 | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme