Merkelová se sešla s bavorským premiérem. Spory ohledně uprchlíků nevyřešili

Německá kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer se dnes v Berlíně sešli, aby si vyříkali názory na řešení uprchlické krize. Předsedové dvou sesterských a zároveň koaličních stran se už měsíce přou o to, jak by se Německo mělo postavit k přijímání běženců. Tamní média proto současné vztahy mezi oběma politiky označují za „dobu ledovou“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer a spolková kancléřka Angela Merkelová (archivní snímek)

Bavorský premiér Horst Seehofer a spolková kancléřka Angela Merkelová (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

Sblížení stanovisek se neočekávalo ani od dnešního setkání. Angela Merkelová i Horst Seehofer ještě před schůzkou zopakovali, že na svých názorech trvají a nehodlají je měnit.

Podle kancléřky se uprchlická krize dá řešit pouze celoevropsky a ve spolupráci s Tureckem, které má státům EU pomoct zastavit příliv běženců.

Neshoda na případném limitu

Seehofer požaduje stanovení horní hranice na počet uprchlíků, kteří by do Německa ročně mohli přijít, a to na 200 tisíc lidí. Merkelová ale jakýkoli limit striktně odmítá.

Zamítavě se postavila i k návrhu rakouského kancléře Wernera Faymanna, který dnes Německo vyzval, aby si stanovilo denní kvótu na počet přijatých uprchlíků a pak je rovnou přebíralo z Řecka a států sousedících se Sýrií.

Kancléřka odmítla i přijetí běženců, kteří uvízli na řecko-makedonské hranici poté, co je Makedonie odmítla pustit dál.

Současná situace v Řecku podle ní neodpovídá stavu, jaký byl loni v září v Maďarsku. To bylo zaplaveno uprchlíky a Angela Merkelová oznámila, že Německo přivítá všechny žadatele o azyl ze Sýrie. Podobný postup už se ale údajně nezopakuje.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme