V Česku žije až 5 tisíc narkoleptiků. Usínají v nevhodnou dobu, prakticky kdekoliv

Nemůžete v noci spát a přes den usínáte? Možná trpíte vzácnou nemocí - narkolepsií. Čeští neurologové dnes oznámí výsledky svého nového výzkumu k této chorobě. Narkoleptici usínají při monotónní práci, ale i při jídle, chůzi nebo při práci na zahradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spánek

Spánek | Foto: stock exchange

Také v noci nemůžete spát, nebo se v noci budíte? Až 40 procent populace trpí poruchami spánku a lidé jsou pak přes den unavení. Potíže s ním přiznávají i náhodně oslovení Pražané.

„Projevuje se to, když mám hodně starostí, ať v práci, nebo v soukromí. Takže to momentálně řeším prášky na spaní.“
„Já většinou usnu do deseti minut potom, co si lehnu. Takže tenhle problém nemám.“
„Mám hodně stresu ze školy, takže v noci místo abych se snažila odpočinout, myslím na povinnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku žije podle odhadu až 5 tisíc lidí, kteří trpí narkolepsií. Více o této vzácné nemoci zjišťovala redaktorka Iveta Vávrová

To ještě nemusí být nutně narkolepsie. Ta začíná ve chvíli, kdy nutkavý pocit spánku lidé nedokážou překonat. Usínají v nevhodnou dobu, prakticky kdykoliv a kdekoliv i několikrát denně.

„Nezávisí na kvalitě předchozího spánku. V tom je velký rozdíl. Třeba když někdo v hromadné dopravě usne po mnoha stanicích, tak je to normální. Ale když někdo usne těsně poté, co se za ním zavřou dveře od tramvaje nebo autobusu, tak je to známka nadměrné spavosti – pokud se to opakuje častěji,“ vysvětluje základní rozdíl přední český neurolog Karel Šonka.

Pacienti se někdy nesprávně léčí s epilepsií. Občas jim totiž padají věci z rukou, nebo sami upadnou.

„Je to dáno příznakem, který se jmenuje kataplexie. Je to také náhlá ztráta svalového napětí, kdy spousta těch pacientů dokonce upadne na zem, a to může imponovat jako epileptický záchvat,“ doplňuje profesor Šonka.

V Česku žije podle odhadu až 5 tisíc narkoleptiků. Ne všichni ale svoji diagnózu znají. Někdy tuto nemoc lidé považují mylně za lenost.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme