Neekologický polystyren možná nahradí nové 'houbové obaly'

Velké společnosti se začínají poohlížet po materiálu, který by mohl nahradit neekologický polystyren. Jedním z kandidátů jsou například houby. Obalový průmysl tak možná v budoucnu čeká velká ekologická revoluce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail houby

Detail houby | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Houba je ekologická a v přírodě se snadno rozloží. Velké řetězce, typicky nábytkářské, v rámci zlevňování prodávají své výrobky po kusech. Sice se tím sníží náklady, ale každý jednotlivý kus se musí zabalit.

Na křehké části se doteď používal polystyren. Ten se dá jen velice složitě recyklovat a v přírodě se rozkládá až několik stovek let. Oproti tomu se nová látka z hub rozloží za několik týdnů.

Materiál vynalezla před deseti lety americká společnost Evocative, říká mu přímo ‚houbové obaly‘. Výroba je velmi jednoduchá.

Houby se implantují do forem naplněných vlhkým odpadem, například rostlinnými zbytky ze zemědělství. Volné místo pak během několika dní proroste podhoubím, které materiál spojí dohromady a dá mu pevnou strukturu. Nakonec se obal vysuší.

V malém měřítku se tato technologie používá například při výrobě designových ekologických věcí. Přímo jako obaly je zatím používá počítačová firma Dell, která v nich přepravuje velké servery.

Teď se chce přidat i největší světový výrobce nábytku Ikea. Vzhledem k tomu, kolik zboží baleného do polystyrenu prodává, to může znamenat obalovou eko-revoluci.

Anna Maňourová, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme