Jsme přetížení, svěřují se humanitární pracovníci u řecko-makedonské hranice

Tisíce uprchlíků čekají, až makedonská policie otevře hranice a pustí je dál do Evropy. Makedonie ale pouští desítky, maximálně stovky lidí denně, přesvědčila se reportérka Českého rozhlasu v improvizovaném táboře u vesnice Idomeni. Mnozí nemají potřebné doklady a teď nevědí, co s nimi bude dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci čekají u vesnice Idomeni na otevření hranice do Makedonie

Běženci čekají u vesnice Idomeni na otevření hranice do Makedonie | Zdroj: Reuters

Arabsky mluvící pracovnice agentury OSN pro uprchlíky si neodpočine. Co chvíli po ní někdo chce, aby se podívala na jeho doklady a potvrdila, že jsou v pořádku. Žena uprchlíkům dokola vysvětluje, že takhle jim pomoct nemůže.

Srdcem tábora se jako had line dlouhá fronta. Stojí v ní lidé, kteří doufají, že Makedonie přece jen hraniční přechod otevře - brzy. Čekají většinou marně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V táboře u vesnice Idomeni, kde čeká na 10 tisíc uprchlíků, natáčela reportérka ČRo Tea Parkanová

„Makedonci jsou velmi přísní, pokud jde o to, koho na své území pustí a kolik jich bude,“ připomíná Babar Baluch z agentury OSN pro uprchlíky.

„Pouštějí jen Syřany a Iráčany s platnými pasy. Lidé, kteří nemají doklady, jsou teď v zoufalé situaci.“

U hranice Řecka s Makedonií čeká přes 10 tisíc migrantů. Jejich počet stále roste

Číst článek

Děti se v zástupu evidentně nudí a smutně pokukují po vrstevnících, kteří pobíhají po táboře v doprovodu matek nebo sourozenců.

Humanitární pracovníci tu pro ně v jednom stanu vybudovali improvizovaný dětský koutek. Je to jedno z mála míst, ze kterého se tu ozývá smích.

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Tea Parkanová

Humanitární organizace ale už nedokážou přeplněný tábor zásobovat vším potřebným.

„V Idomeni je už přes 10 tisíc uprchlíků,“ říká Gemma Gellieová z Lékařů bez hranic. „Jsme přetížení, nemáme pro ně dostatek toaletních potřeb ani stanů. Je to tu přeplněné, je tu chaos, ale v tuto chvíli panuje klid.“

Chybí spousta věcí, včetně přístřeší. Přes den to při teplotě kolem 17 stupňů není až takový problém. Noci už jsou ale chladné a tak tu lékaři nejčastěji léčí právě nemoci, jako je rýma, nachlazení nebo chřipka.

Tábor stojí hned vedle železniční tratě, vlastně teď už to spíš vypadá, že trať vede středem uprchlického centra. Nákladní vlak, který právě projíždí, za pár chvil vjede do Makedonie.

Řada uprchlíků bude tou dobou stát nějakou frontu - na lékaře, na sprchu, na jídlo nebo na právní pomoc s neúplnými doklady.

Evropa bude znovu přemlouvat Turecko, aby omezilo proud uprchlíků

Číst článek

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici u vesničky Idomeni | Foto: Tea Parkanová

mkp, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme