Od ničivého požáru Libušína uplynuly dva roky, rekonstrukce by měla začít letos

Od ničivého požáru chaty Libušín na Pustevnách uplynuly právě dnes dva roky. Dílo architekta Dušana Jurkoviče tehdy vyhořelo kvůli technické závadě komínu. Torzo unikátní roubené stavby stále zakrývá ocelová hala. Už letos by ale mohly začít práce na obnově vzácné památky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libušín den po požáru

Libušín den po požáru | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Že to vyhořelo, jsme se dozvěděli v noci, než jsme jeli do práce. Když jsme sem přijeli, tak tu bylo ještě spoustu hasičů. Byl to takový zvláštní pohled. Všude kolem ohořelé kusy dřeva, bylo to smutné,“ vzpomíná na požár chaty paní Ivana.

Na obnovenou památku se těší. „Myslím, že Libušín dával Pustevnám hodně, zkrátka to k tomu patřilo. Určitě se těšíme, až to bude znovu v provozu,“ dodává Ivana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstrukce Libušína by měla začít ještě letos. Na místě, kde před dvěma lety došlo k požáru, natáčel redaktor Roman Verner

Kolem torza Libušína chodí každý den také bývalý provozovatel chaty Vít Pavel. „Ten pocit je furt zpátky. Teď jsou to dva roky a pořád si to připomínáme, pořád to vidíme. Furt je to vzpomínka, když chodíme denně kolem toho. Naděje je už ale veliká a už se na to těšíme. Těšíme se z toho, že to nebude spáleniště, ale bude to staveniště,“ říká.

Strach prý ale v lidech přetrval. „Mám pocit, že to vyhořelo mně osobně. Mám strach z každého požáru, z každé sanitky, která jede kolem, z každého hasičského auta. Máme strach, že se něco děje,“ vysvětluje Vít Pavel.

Podle původních technologií

Zahájení rekonstrukce Libušína se nicméně blíží. Valašské muzeum v přírodě vybralo firmu, která vybuduje vědeckou kopii unikátní dřevěné budovy. Vítěze zatím kvůli odvolacím lhůtám nemůže zveřejnit.

Pokud nebudou námitky, může se ještě před koncem března začít kácet dřevo na trámy. „Chtěli jsme dodržet původní, staré technologie, tak trváme na tom, aby dřevo bylo ze zimní těžby. Dali jsme si kritérium, že by se mělo jednat především o jedlovou kulatinu těženou z výšky nad 500 metrů kvůli kvalitě. A aby byla z místních lokalit,“ říká technický náměstek muzea Milan Gesierich.

Dřevo se pak bude muset přiblížit na Pustevny k Libušínu. „A mělo by dojít k okamžitému opracování. Než se dřevo zdegraduje, máme na to zhruba dva měsíce. Mělo by se opracovat ručně a klasicky. Ze suchého dřeva bychom nebyli schopni zaručit kvalitu opracování roubené architektury,“ dodává Gesierich.

Veřejná sbírka muzea a Českého rozhlasu vynesla přes deset milionů korun, dřevo darují Lesy České republiky a financování obnovy odsouhlasilo i ministerstvo kultury.

Libušín - Pustevny | Foto: Český rozhlas

ČRo, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme