Spor aktivistů a Zemědělského výboru o zákazu kožešinových farem

3. březen 2016

Obránci zvířat žádají úpravu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která má zahrnout i zákaz kožešinových farem. Zemědělský výbor chce pouze upravit podmínky chovu těchto zvířat.

„Podstatou problému není, zda se dodržují nebo nedodržují současné předpisy – podstatou je, že ty současné předpisy jsou naprosto nevyhovující,“ říká Marek Voršilka, předseda spolku Obránci zvířat.

Zvířat na kožešinových farmách jsou podle Voršilky chována v nevyhovujících podmínkách holých drátových klecí bez dostatečného prostoru k pohybu.

„Výbor se tomu věnoval v listopadu velice důkladně. Předtím zasedal i podvýbor, který se chovem obecně chovatelsky zabývá, a oba výbory jednoznačně vyjádřily svoji nepřipravenost nezasahovat do podnikatelského života této republiky,“ uvádí Jan Volný, místopředseda Zemědělského výboru.

Zakázat nebo jen omezit chov?

„Jsou pro to dva důvody – ta zvířata jsou chována v nevhodných podmínkách a ten problém není způsobený individuálním selháním chovatelů.“

No otázku, zda by nebylo lepší místo požadavku úplného zákazu chovu požadovat jen legislativní úpravu, uvádí Marek Voršilka zkušenost ze Švýcarska, kde se podmínky zpřísnily: „Tvrdíme, že není fakticky reálné a představitelné stanovit pro zvířata takové podmínky, aby vyhovovaly potřebám divokých zvířat a zároveň byly ještě ekonomicky rentabilní.“


„Řekněme si to naprosto upřímně – pokud to nebudou vyrábět naši chovatelé, budou to vyrábět jiní chovatelé v jiných zemích a nemyslím si, že by měli lepší podmínky, než mají u nás. U nás je to velmi přísné a v rámci možností mají ty podmínky maximálně přizpůsobené,“ říká Jan Volný ze Zemědělského výboru s tím, že se staví na stranu toho, aby se podmínky měnily, ale farmy se plošně nezakazovaly.

„Je možné, že by se naši chovatelé této legislativě přizpůsobili a uměli by to podle toho provozovat dál – já nevím, o jaké šlo parametry nebo o co šlo,“ reaguje na argument Obránců zvířat pan Volný ze Zemědělského výboru.

Voršilka vysvětluje svůj postoj k úplnému zákazu – pokud by byl totiž požadavek, aby divokým zvířatům podmínky vyhovovaly, znamenalo by to, že například každý norek, který potřebuje ve volné přírodě mnohakilometrová teritoria, by musel mít přístup k vodě na plavání.

„To je podmínka, kterou nemůže žádný chov kožešinových splnit. Chovány jsou stovky a tisíce zvířat. Představa, že by byl každému norkovi poskytnut bazén na plavání a zároveň se to dalo ekonomicky utáhnout, je naprosto absurdní,“ říká Voršilka.

Celý duel obou hostů vysílání Český rozhlas Plus si můžete poslechnout ze záznamu v audioarchivu.

autoři: kko , bar
Spustit audio