Lesníci se obávají kůrovcové kalamity. Lesy ČR na boj se škůdcem dají rekordní částku

Lesníci v Česku se obávají největší kůrovcové kalamity za posledních 20 let. Pokud se bude opakovat teplé a suché počasí, mohlo by být letos škůdce třikrát víc než loni. Právě jaro je pro boj s kůrovcem neboli lýkožroutem klíčové. Lesy České republiky, pod které patří asi polovina lesů v zemi, chystají největší opatření proti přemnožení brouka za poslední roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lapač kůrovce

Lapač kůrovce | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

„Od vrchu už je suchý, začíná se z něj odlupovat kůra,“ ukazuje lesník královéhradeckých městských lesů Vojtěch Louda na kůrovcem napadený smrk.

Podobných stromů už našel ve svém revíru stovky. Už loni jich prý bylo téměř dvacetkrát víc, než je běžné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O riziku kůrovcové kalamity natáčel redaktor Jiří Fremuth

Množení lýkožrouta svědčilo teplo a sucho. „Ty stromy jsou oslabené, netáhnou vláhu a nedokážou si vytvořit tolik pryskyřice, která slouží k tomu, aby ten strom zalil brouka pryskyřicí a zabil škůdce, který na něj útočí,“ popisuje ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Letos podle něj zimuje početně silná generace škůdce. Pomoci by mohlo vlhké jaro. „Ten brouk zimuje buďto v kůře stromů, nebo v okolí napadených stromů. Tím vlhkem on zplesniví,“ dodává Zerzán.

Klíčové pro zabránění kalamitě je maximální vyhubení nulté generace kůrovce.

„V současné době jsme začali s kácením lapáků, to jsou vlastně pokácené stromy, které se zakryjí větvemi. Následně on do toho nalítne, a před tím, než z toho stromu má vylítnout, tak se to z lesa odveze,“ vysvětluje Vojtěch Louda. Další možností jsou pak feromonové lapače.

Nebezpeční největší kalamity od poloviny devadesátých let si uvědomují také v Lesích České republiky. Státní podnik proto letos vydá na potírání kůrovce rekordní částku – víc než 130 milionů korun.

Hrozící kalamitu by mělo odvrátit nebo zmírnit třeba 200 tisíc zmiňovaných lapáků, 30 až 40 tisíc lapačů a další zařízení.

„Naprosto klíčové je jaro, to je v podstatě jediné období, kdy se proti tomu dá razantně a zásadně zasáhnout,“ říká výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Důležité je, aby podobně zareagovali všichni vlastníci lesů. Jinak hrozí, že v létě budou těžit a pod cenou prodávat miliony kubíků kůrovcem napadeného dřeva.

ČRo, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme