Vitásková: Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019

Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019 a vláda musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Na dnešní tiskové konferenci to řekla šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Zdroj: ČTK

„Jako Energetický regulační úřad mohu vyhlásit, že novou tarifní strukturu můžeme vydat až v roce 2019, protože do té doby jsme zajistili pro regulované subjekty vše pro to, aby mohly bezpečně dodávat elektrickou energii ke konečnému spotřebiteli,“ uvedla dnes Vitásková. Jak doplnila, jde například o financování distribučních společností.

Podle ní má úřad čas zjistit, jestli navrhované tarify postavené na velikosti jističe nepoškozují menší odběratele. Vitásková proto chce příští týden vyrazit do regionů, aby s lidmi tarify probrala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tarifech elektřiny mluvil předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa

„Jestli tam budou opravdu fatální dopady, ten nedostatek tak velký, že se to bude muset předělávat skutečně celé, že to nebude nastaveno na jistič, tak se na tom bude pracovat příští rok. Ale nás skutečně nic nenutí k tomu, abych to vydávala dříve než v roce 2019,“ zdůraznila šéfka ERÚ.

Vláda by v takovém případě podle Vitáskové ale musela nejprve upravit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Podle náměstkyně ministerstva průmyslu a obchodu pro energetiku Lenky Kovačovské by v tom neměl být problém.

„I pan ministr Mládek už několikrát potvrdil, že je lepší mít celou věc správně udělanou, koncepčně připravenou, než zavádět do praxe nějaký polotovar, který by se pak musel několikrát předělávat,“ poznamenala Kovačovská.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané změně tarifů elektřiny mluvili i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a analytik Michal Šnobr

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD chce zejména to, aby byl postup ERÚ do budoucna předvídatelný.

„Paní předsedkyně předložila nějaký materiál a pak ho sama napadla jako nekvalitní a postavila se do ochrany spotřebitelů, že takhle to nejde. To ovšem měla udělat sama a dříve a ne až po tom, co ho vyhlásí. Protože když někdo vyhlásí nějaký návrh, měl by si za ním stát, anebo ho vůbec nepředkládat veřejnosti,“ diví se Mládek.

„Jeden z problémů, který se ukázal, je, že v týmu byli samí technokraté a nějak se moc nepřemýšlelo o domácnostech, o dopadech na sociálně slabé skupiny občanů a takové věci,“ dodal ministr.

Jističe mají hlavní vliv na náklady za distribuci

Už úterý Vitásková oznámila, že nová tarifní struktura elektřiny, která měla zohlednit velikost jističe, od roku 2017 platit nebude.

Původní návrh tarifních změn odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by to znamenalo zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy bylo hlavní chybou původního návrhu to, že nemotivoval k úsporám. „Systém musí být nastaven tak, že musí motivovat k úsporám, a to nemůže být za současného návrhu, který 80 procent z distribučních plateb dává jako fixní platby za měsíc,“ uvedl.

Nové tarify elektřiny od roku 2017 platit nebudou, oznámila šéfka ERÚ

Číst článek

Plánované změny tarifní struktury se týkají výhradně tzv. regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci.

Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Původně navrhovaný tarifní systém měl mimo jiné motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů.

Právě jističe totiž mají hlavní vliv na náklady za distribuci. Vitásková dnes uvedla, že Česko změnu tarifů zavádí jako první ze zemí Visegrádu.

„Není třeba zas tolik spěchat. Ta potřeba je spíše o budoucnosti než o současné době. Je vyvolána tím, že jsme se dostali z 5000 zdrojů na 35 tisíc zdrojů díky tomu, že je spousta z nich elektráren obnovitelných zdrojů, což zvyšuje požadavky na síť, protože když je zdrojů tolik, udržovat napětí je daleko komplikovanější. A ten vývoj bude dále pokračovat,“ upozornil ministr Mládek.

Alena Vitásková | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme