Jihočeskou univerzitu povede v následujících čtyřech letech Tomáš Machula

3. březen 2016

Rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude od 1. dubna Tomáš Machula, současný děkan Teologické fakulty. Ve čtvrté volbě, která se uskutečnila ve čtvrtek 3. března, získal těsnou většinu hlasů. Podpořilo jej 21 ze 40 členů Akademického senátu.

Jihočeská univerzita zažila historicky nejdelší volbu rektora. První tři pokusy, v nichž kandidoval také dosavadní rektor Libor Grubhoffer, byly neúspěšné, nikdo nezískal potřebných 21 hlasů.

Ve čtvrté volbě o post rektora usilovali tři kandidáti. Rektor Vysoké školy evropských a regionálních studií Lubomír Pána těsně před volbou odstoupil. Ve druhém kole pak těsně zvítězil Tomáš Machula s jednadvaceti hlasy. Dagmar Škodová Parmová získala osmnáct hlasů.

Ve funkci rektora chce Tomáš Machula například více podporovat fakulty a jednotlivá pracoviště. Uvedl to při veřejném představování kandidátů před volbou. „Důležitá je nějaká stimulace, aby měli vůbec důvod jít nahoru. Někde to chtějí, ale nejsou peníze, nejsou vlastně ani lidé a teď samozřejmě jde o to je podpořit. To mohou být interní grantové prostředky, bonusy a podobně,“ řekl.

Tomáš Machula zmínil také rozšíření výuky v cizích jazycích, aby mělo o studium na Jihočeské univerzitě zájem více zahraničních studentů.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio