Ruský soud odložil závěrečnou řeč Savčenkové, ukrajinská pilotka zahájí hladovku

Ruský soud dnes neumožnil ukrajinské důstojnici Naděždě Savčenkové pronést závěrečnou obhajobu a její datum určil na 9. března. Savčenková na protest vyhlásila hladovku. Za spoluúčast na zabití dvou ruských novinářů v Donbasu jí prokurátor navrhuje 23 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi | Zdroj: ČTK

Proč se soud rozhodl pro další odklad, není jasné. Podle zpravodaje ČRo Martina Dorazína, který soud sledoval, to možná bylo jako trest za to, že Savčenková několikrát výkřiky přerušovala jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečná slyšení obhajoby Naděždy Savčenkové měla místy dramatický průběh, soudní jednání sledoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Nebo to bylo z časových důvodů. Dnešní jednání trvala s přestávkami pět hodin,“ doplnil Dorazín. Advokáti nicméně v přerušení jednání spatřují i možný politický zásah.

Savčenková na protest zahajuje od zítřka takzvanou suchou hladovku, to znamená, že kromě jídla nebude přijímat ani vodu.

„Vy tady sedíte, usmíváte se a myslíte si, že vám to projde. Vám ale nevěří nikdo, dokonce ani v Rusku. Dnes jste mi nedali možnost pronést závěrečné slovo. Vyhlašuji proto suchou hladovku,“ řekla Savčenková. Obhájci upozorňují, že bez jídla a vody může naživu vydržet maximálně týden.

Soud odmítl analyzovat videozáznamy

Podle ruského prokurátora měla Savčenková 17. června 2014 navést smrtící střely na ruské novináře na východě Ukrajiny. Ukrajinská důstojnice jakoukoli souvislost s jejich smrtí od počátku popírá.

Obhájce Naděždy Savčenkové Ilja Novikov dnes ve své závěrečné řeči zpochybnil hlavní důkazy obžaloby, práci ruských vyšetřovatelů i samotného soudu. Novikov se snažil dokázat, že Savčenková se v době smrti ruských novinářů už více než hodinu nacházela v zajetí luhanských separatistů.

Analýza pohybu dvou telefonů Naděždy Savčenkové podle obhajoby nade vší pochybnost dokázala, že obviněná v dané chvíli nemohla koordinovat palbu ukrajinských sil. Potvrzují to i videozáznamy. Tyto materiály ale ruský soud odmítl analyzovat. To právě rozčílilo Savčenkovou natolik, že ji soudce musel napomenout.

Savčenková už včera žádala, aby jí soud uložit trest, jaký požaduje prokuratura. Protože, jak řekla, je jí úplně jedno, jaký verdikt vynese zmanipulovaný ruský soud.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme