Díky mamografům se daří s rakovinou prsu bojovat

Okolo 4 a půl tisíce žen ročně onemocní rakovinou prsu. 1800 žen pak na toto zhoubné nádorové onemocnění zemře. Snižovat počet těchto úmrtí si vzal za cíl mamografický screening, který u nás funguje dva roky. Ženy tak mají možnost chodit na pravidelné prohlídky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mamograf

mamograf | Foto: Archiv ČRo

Mamografický screening je u nás zaměřený na ženy mezi 45 a 69 lety. Už výsledky za první rok ukazují, že díky včasnému odhalení rakoviny prsu se snižuje počet žen, které na toto nádorové onemocnění umírají. Na vyšetření ale chodí stále ještě dost málo žen, říká vědecký sekretář České onkologické společnosti Jan Žaloudík. "Nemá smysl čekat na zázračné léky a nákladnou léčbu. Žena to má poměrně pevně v ruce za cenu poměrně malého obtěžování."

Na vyšetření přišlo v roce 2003 13 procent žen. Mamografický screening přispívá podle Adama Svobodníka z Centra biostatistiky a analýzy v Brně ke snižování úmrtnosti. "Screening nemůže pohnout s výskytem karcinomu prsu, nicméně v delším horizontu se dá očekávat snížení úmrtnosti."

V České republice je v tuto chvíli 55 pracovišť, kde se mohou nechat ženy vyšetřit. Prohlídku jednou za dva roky hradí zdravotní pojišťovna. Žena ale může podle svého uvážení docházet k lékaři i častěji.

Markéta Kaclová, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme