Senát vyzval Zemana ke zdrženlivosti. Náhubek si nasadit nenechá, řekl Ovčáček

Senát dnes vyzval prezidenta, aby byl ve svých vyjádřeních zdrženlivý a nerozděloval společnost. Pro usnesení hlasovalo 18 z 35 přítomných zákonodárců. Výzva tak prošla nejnižším možným počtem hlasů. Většina z 81 senátorů se nezúčastnila hlasování ani debaty. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru napsal, že prezident si náhubek nasadit nenechá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Senátoři mluvili o výrocích prezidenta Miloše Zemana déle než hodinu. Senátor Jiří Šesták z klubu STAN v úvodu řekl, že výroky prezidenta Miloše Zemana se stupňují a jsou nebezpečné. Prezident podle něj nemá být součástí každodenní politiky jako vláda nebo parlament.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát vyzval Zemana ke zdrženlivosti ve výrocích. Náhubek si nasadit nenechá, uvedl Ovčáček. Téma pro reportérku Janu Čermákovou

„Má stát nad běžným politickým životem, nemá stranit žádné politické straně nebo být aktivním symbolem některé z politických stran. Je vyvažovacím prvkem v systému dělby moci. Do řešení společenských i politických problémů má vstupovat nestranně, objektivně a tak, aby společnost spojoval, a nikoli rozděloval,“ vysvětlil Šesták.

Někteří senátoři se ale prezidenta zastávali. Na jeho obranu vystoupil například předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

Důvodem usnesení byly Zemanovy výroky proti sankcím EU vůči Rusku za anexi Krymu, nejmenování některých kandidátů na profesory, účast na demonstraci po boku představitele extremistického Bloku proti islámu nebo výroky na adresu premiéra včetně příměru o nedemokratickém odstranění politika kalašnikovem.

„Vím, že politické ego a partajní touha pokořit na půdě horní komory parlamentu prezidenta republiky mnohé přitahuje jako světlo noční lampy hmyz a že tomu nelze odolat. Ten, komu dnešní nepatřičný bod ublíží, nebude Miloš Zeman, to bude Senát,“ poznamenal Veleba.

Jaroslav Kubera z ODS vyzval senátory k umírněnosti a dodal, že debata by mohla být pro prezidenta naopak inspirací k dalším výrokům.

„Vliv našeho prohlášení na výroky pana prezidenta je asi takový, jako kdybychom se tady rozhodli, že Země se točí příliš rychle a že Senát si přeje, aby se točila pomaleji,“ upozornil Kubera.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k výzvě Senátu na twitteru napsal, že prezident byl zvolen v přímé volbě občany, nikoliv senátory.

„Ačkoliv je usnesení jen antizemanovským folklórem, dobrá zpráva pro senátory: Pan prezident společnost spojuje, má podporu 70 % občanů,“ dodal Ovčáček.

Ujistil také, že prezident si náhubek nasadit nenechá a dál se bude vyjadřovat k aktuálném tématům, jako je třeba migrační krize.

Důvěra občanů v prezidenta Zemana

Ovčáček vychází z internetového průzkumu společnosti Sanep z února letošního roku, podle kterého Zemana kladně hodnotí více než 70 procent obyvatel.

„Aktuálně hodnotí prezidenta Miloše Zemana v souhrnu kladně 70,2 % dotázaných obyvatel ČR, což je nejvíce od jeho působení v pozici prezidenta ČR. Přitom ještě v listopadu loňského roku to bylo 67,2 % veřejnosti,“ píše Sanep.

Čísla Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které je výzkumným oddělením Sociologického ústavu AV ČR, se ale liší. CVVM v únoru zjišťovalo důvěru občanů v ústavní instituce.

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„V únoru 2016 prezidentovi republiky důvěru vyjadřovalo 59 % občanů. Naopak nedůvěru prezidentovi republiky vyjádřilo 38 % respondentů. 3 % oslovených se nedokázala rozhodnout,“ píše se na stránkách CVVM.

V lednu letošního roku pak CVVM zjišťovalo důvěru lidí ve vrcholné politiky. Z 27 ústavních činitelů patřila prezidentu Miloši Zemanovi první příčka, podle průzkumu CVVM mu důvěřovalo 56 procent českých občanů.

V říjnu 2015, kdy CVVM zveřejnilo tento pravidelný průzkum naposledy, prezidentovi důvěřovalo 46 procent občanů. Stejnou důvěru tehdy Češi vkládali do premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Prezident Miloš Zeman - kontroverzní výroky na zahraničních cestách | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme