V Česku je přes 7 tisíc čerpacích stanic. Podle asociace petrolejářů je to moc

Česko má v evropském srovnání rekordně hustou síť čerpacích stanic. Podle statistik stojí pumpa v průměru na každém 14. kilometru. Asociace petrolejářského průmyslu a obchodu by chtěla podmínky pro provoz zpřísnit. Už také poslala svůj návrh ministerstvu průmyslu, které připravuje novelu zákona o pohonných hmotách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Například v Německu žije osmkrát více lidí než v Česku a čerpacích stanic je tam ani ne dvojnásobek. Je to důsledek volné regulace, říká Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu, která usiluje o tvrdší pravidla.

„Navrhujeme, aby byla provedena novela zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích a byla zpřísněna pravidla z pohledu stavebního, bezpečnostního, požárního i ekologického,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku je nejvyšší hustota čerpacích stanic v Evropě. Asociace petrolejářského průmyslu a obchodu to chce změnit. Více Ľubomír Smatana

Asociace zastupuje velké hráče typu OMV, Benzina nebo Shell, kteří mají pod kontrolou dvě třetiny trhu s pohonnými hmotami, ovšem vlastní jenom šestinu čerpacích stanic. Zbytek mají menší firmy nebo jednotlivci, kteří by mohli na tvrdší podmínky doplatit.

Ministerstvo průmyslu je ale zpřísnit nehodlá. „Není úkolem státu prostřednictvím legislativy omezovat jejich počet, to by měl vyřešit trh. Naší snahou je, aby se na všech čerpacích stanicích prodávaly kvalitní pohonné hmoty,“ vysvětluje šéf příslušného odboru Jan Zaplatílek.

Podle zástupců asociace jsou problémem hlavně takzvané poloveřejné nebo neveřejné čerpací stanice umístěné většinou mimo cesty v areálech dopravních společností a závodů. Tam údajně nejsou pod tak přísným dozorem, jako ty velké. To ovšem odmítá jak inspekce životního prostředí, tak Česká obchodní inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku funguje přes 7 tisíc čerpacích stanic. MPO pravidla pro čerpací stanice zpřísnit nechce. Mluvil o tom Jan Zaplatílek z MPO

„Zákon nezná pojmenování veřejná a neveřejná čerpací stanice, zná pouze pojem čerpací stanice pohonných hmot a provozní nádrž, která je umístěna v provozu. Z provozní nádrže se vydávají pohonné hmoty pouze pro vlastní potřebu dané firmy a Česká obchodní inspekce chodí na kontroly i do uzavřených areálů,“ uzavírá mluvčí Jiří Fröhlich.

Čerpací stanice v minulých letech v Česku plynule přibývaly, teprve v loňském roce se nárůst poprvé zastavil, a to na čísle 7010.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme