Klid zbraní vydržel v Sýrii už celý týden. K lidem se dostává humanitární pomoc

Syrské příměří vydrželo už týden. Drobná porušování jsou vyvážená celkově výrazně zklidněnou situací v mnoha částech země. Pokud se podaří klid zbraní udržet i nadále, začne ve středu další etapa mírových jednání v Ženevě. Rusko ale požaduje, aby k rozhovorům přijeli i zástupci syrských Kurdů. Opozice jejich účast odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K Syřanům se dostává humanitární pomoc

K Syřanům se dostává humanitární pomoc | Zdroj: Reuters

„Celkově můžu říct, že se klid zbraní dodržuje. To je pro spoustu Syřanů dobrá zpráva. Bohužel musím také připustit, že stejně jako u každého příměří nebo zastavení bojů, i v tomto případě válečná činnost na mnohých místech pokračuje. Týká se to provincií Hamá, Homs, Latákia a Damašek. I tam se ale podařilo situaci uklidnit,“ řekl zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sýrii panuje už týden příměří. Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

I během týdne příměří zaznamenaly nevládní organizace 118 mrtvých z toho 24 civilistů.

OSN nyní distribuuje potravinovou pomoc v obležených syrských městech. Dostat se má k nejméně 150 tisícům vyhladovělých lidí.

„V každé krabici je 5 kilo cukru, 5 kilo fazolí, 4 kila bulguru, 4 kila čočky a kilo těstovin,“ říká pracovník humanitární pomoci v obleženém předměstí Damašku.

Asi 200 tisíc lidí je ve městě Dér ez-Zór obležených Islámským státem, kterého se příměří netýká. OSN se jim pokouší shazovat potraviny ze vzduchu.

Syrské úřady také dál pátrají po příčině celoplošného výpadku elektřiny. Zatím ale bezvýsledně. Nyní se úřady snaží dodávky proudu v celé Sýrii obnovovat.

O udržení příměří chce dnes britský premiér David Cameron telefonicky hovořit s prezidenty Francie a Ruska Françoisem Hollandem a Vladimirem Putinem a také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Příští týden pak mají v Ženevě pokračovat mírové rozhovory.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme