Kostelní věže využívají i šiřitelé internetu, na Olomoucku to není vzácnost

Jsou dominantami obcí a měst, ale dnes také strategickými body. Kostelní a radniční věže si stále častěji pronajímají telefonní a internetoví operátoři. Farnosti tak získají peníze na opravy a lidé mají lepší signál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libina - Kaple sv. Antonína  v Dolní Libině

Libina - Kaple sv. Antonína v Dolní Libině | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Vysílač na kostelní věži mají například v Libině na Šumpersku.

Místní lidé, které Český rozhlas oslovil, s tím problém neměli. Pan Jiří by si dokonce přál, aby zařízení bylo ještě výš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o využívání kostelních věží k šíření internetu natočila redaktorka Monika Tomášková

„Já jsem pod kopcem. Na této straně to všichni chytnou, protože tady mají anténu, a já už to nechytnu. Škoda že to není ještě od dvacet metrů vyšší,“ říká.

Správcem zdejšího kostela je farář Pavel Stuška. Vysílač má i na kostelní věži v nedaleké Nové Hradečné.

„Z mého pohledu pokud může kostelní věž posloužit i k jiným účelům než těm církevním, popřípadě těm vesnickým, tak proč by tam nemohl být umístěný třeba nějaký vysílač,“ podotýká.

Kromě finančního příspěvku znamená vysílač pro farnosti většinou internet zdarma. „Je to přísun finanční hotovosti v řádu sedmi až deseti tisíc korun ročně, samozřejmě ty prostředky jsou na opravu přímo toho kostela – toho, co je akorát potřebné,“ dodává farář.

Kostelní věž v Libině je užitečná i pro policisty, kteří tam mají umístěnou kameru.

„Ta kamera má možnost otáčet se o 360 stupňů, takže policisté s ní jsou schopni obhlédnout opravdu velmi široký úhel,“ říká starosta Libiny Tomáš Kobza.

Podle něj kamera pravidelně pomáhá k odhalení viníků. „Nejčastější přestupky jsou krádeže, drobné krádeže, a potom je to vandalismus ve smyslu ničení veřejného majetku, ať je to čmárání po zdech, rozbíjení lamp veřejného osvětlení, rozbití odpadkového koše a takováto drobná trestná činnost,“ popisuje starosta.

Elektřina nebývá problém

Vysílač internetového signálu lze najít třeba i na věži v Mohelnici. Věž sice stojí u kostela, patří však městu. Od loňského léta je přístupná i turistům.

„Máme z ní krásný výhled na všechny čtyři světové strany – hrad Mírov, hrad Bouzov, zámek v Úsově a i Praděd, takže máme výhled úplně luxusní,“ líčí místostarostka Mohelnice Jana Kubíčková.

Podle provozovatele internetu Jana Rýznara jsou věže kostelů i radnic výhodné kvůli své výšce, a problém zpravidla není ani elektřina.

„Víceméně ve všech věžích je, protože většina kostelů má instalované automatické zvony. Vzdálenost koncového zákazníka od toho vysílače je samozřejmě dneska důležitá, takže pokud je vesnička a uprostřed je kostelní věž nebo kaple, tak skýtá úplně ideální příležitost pro instalaci těchto zařízení,“ podotýká Rýznar.

V olomouckém a šumperském regionu jsou vysílače asi na dvou třetinách kostelů.

ČRo, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme