Do tábora na řecko-makedonské hranici přicházejí další uprchlíci. Většinou spí na polích

Přes deset tisíc lidí se tísní v uprchlickém táboře na řecko-makedonském pomezí. Do tábora u Idomeni, který je už teď přeplněný, přicházejí stále noví lidé. A to v podstatě nepřetržitě. Makedonie ale vstup na své území striktně reguluje. Denně zatím pouští méně než 300 běženců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor na řecko-makedonském pomezí

Uprchlický tábor na řecko-makedonském pomezí | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

Přestože mají Řekové snahu rozptýlit utečence na více míst, většina lidí končí právě u Idomeni. A to i přesto, že je tábor přeplněný a lidé spí v tenkých stanech a ve velmi úsporných podmínkách na polích.

Jen několik kilometrů od Idomeni přitom stojí menší tábor. Prakticky je ale prázdný. Snaha humanitárních pracovníků přesvědčit uprchlíky, aby v něm zůstali, zůstává nevyslyšena. Lidé prý většinou pokračují dále k Idomeni, aby byli blíž makedonské hranici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes deset tisíc lidí se tísní v uprchlickém táboře u Idomeni. Na místě je také zvláštní zpravodajka ČRo Tea Parkanová

Jenže ta zůstává pro mnohé z nich zatím uzavřená. Makedonci totiž vstup do země regulují a denně přes hranice pustí méně než 300 lidí. Na protest kvůli tomu pak včera několik desítek uprchlíků zablokovalo železniční trať. Protesty ale byly poklidné a policie nemusela nijak zasahovat.

Mezi uprchlíky se pak začala šířit zpráva, že se díky protestní akci podařilo vyjednat změnu podmínek pro odchozí migranty. Prý bych jich Makedonci měli přes hranice pouštět asi 500 denně, přednost by pak dostávali ti, kteří v táboře čekají nejdéle. Oficiální místa ale tuto informaci nepotvrdila.

Uprchlíci čekají v táboře na řecko-makedonském pomezí, zda se dostanou za hranice | Foto: Tea Parkanová

Platné pasy, osobní prohlídky

Makedonci pouští přes hranice jen Syřani a Iráčany, kteří mají v pořádku doklady. V první řadě to znamená, že musí mít platné pasy. Následně musí projít pohovorem a policie prohlíží také jejich osobní věci.

Kontrola je zdlouhavá už na řecké straně hranice. Uprchlíci totiž dostávají v registračních centrech po příjezdu na řecké ostrovy doklad, podle kterého se potom v příhraničním táboře určuje, v jakém pořadí budou pouštěni do Makedonie.

Důsledkem toho se někteří migranti snaží podvádět, aby se za hranice dostali co nejdříve. Řekové si na to ale dávají pozor, a i to je jeden z důvodů, proč kontroly trvají tak dlouho.

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme