Policie odvezla brazilského exprezidenta k výslechu kvůli kauze Petrobras. Prohledala jeho dům

Brazilská policie odvezla bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu k výslechu. Prohledala také jeho dům, sídlo jeho institutu a dům a kancelář jeho syna. Operace je součástí vyšetřování korupční kauzy kolem polostátní ropné společnosti Petrobras. Lula jakákoli provinění odmítl a zadržení označil za mediální divadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie odvezla brazilského exprezidenta k výslechu kvůli korupční kauze

Policie odvezla brazilského exprezidenta k výslechu kvůli korupční kauze | Zdroj: ČTK

Exprezident Lula také prohlásil, že velká vyšetřovací akce, která trvá už dva roky, je urážkou demokracie. Její průběh označil za show a ohňostrojový spektákl. Zkritizoval například úniky z vyšetřovacích spisů.

V Brazílii pokračuje kvůli kauze kolem polostátní ropné společnosti Petrobras rozsáhlá akce. Zasahuje 200 federálních agentů, příkazů k domovním prohlídkám je 33 a příkazů k zadržení 11.

Vyšetřování se teď zaměřuje mimo jiné na apartmán na pobřeží, který exprezident Lula da Silva údajně využívá. Opravila ho firma OAS, která je společně s dalšími stavebními společnostmi do korupčního skandálu zapojená.

Kauza Petrobrasu zasahuje do nejvyšších pater politiky. Policie podezírá významné stavební a inženýrské společnosti, že uzavíraly kartelové dohody, zvyšovaly ceny zakázek pro ropný gigant a uplácely přitom manažery Petrobrasu i politiky.

Lidé přišli podpořit brazilského exprezidenta. Policie ho odvezla k výslechu kvůli korupční kauze | Foto: ČTK/AP

Úplatky podle místních médií dosahují v přepočtu na české koruny až 250 miliard korun.

Policisté rozplétají kauzu už dva roky. Ve vazbě už skončili manažeři stavebních firem, Petrobrasu, několik politiků i bývalý pokladník vládní Strany pracujících João Vaccari Neto.

Možný podíl exprezidenta i současné prezidentky Dilmy Rousseffové, která byla v letech 2003 až 2010 šéfkou správní rady Petrobrasu, se neprokázal. Oba navíc zapojení do skandálu odmítají.

Rousseffová tvrdí, že o údajném spolčení dodavatelů, předražených zakázkách a úplatcích pro manažery firmy i politiky několika stran nevěděla.

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme