Zákon o veřejných zakázkách: debata pokračuje

4. březen 2016

O nová pravidla, podle kterých by se měly v Česku soutěžit veřejné zakázky za 600 miliard korun ročně, se přou poslanci.

Předlohu zákona o zadávání veřejných zakázek sepsalo ministerstvo pro místní rozvoj, zákonodárci ale k němu připojili desítky pozměňovacích návrhů.

Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj nominovaná za hnutí ANO

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve vysílání Českého rozhlasu Plus říká, že je vůči zákonu nespravedlivé, že debata o něm se smrskla na jeden pozměňovací návrh opozice.

„Domnívám se, že veřejnost, a především veřejní zadavatelé, by se měli zabývat tím, co ten zákon přinese, jaké jsou změny oproti stávajícímu stavu,“ říká ministryně Šlechtová a zdůrazňuje například větší počet povinných hodnotících kritérií.

Čtěte také

V souvislosti s pozměňovacím návrhem opozičního poslance Martina Plíška z TOP 09 ministryně informovala poslaneckou sněmovnu o rizicích, protože podle ní je proti evropským směrnicím.

Kateřina Koláčková, ředitelka společnosti OTIDEA

Přínosem nového zákona o veřejných zakázkách by podle Kateřiny Koláčkové, ředitelky společnosti OTIDEA, která poskytuje poradenství v oblasti veřejných zakázek, bylo zkrácení lhůt a ulehčení administrativy veřejným zadavatelům.

„Na druhou stranu jsou tam mínusy,“ pokračuje Koláčková, „kdy je ten zákon velmi volně napsán v určitých partiích a bude klást vysoké nároky na toho zadavatele.“ Další problém vidí v odstranění hodnotících komisí u zakázek do hodnoty 300 milionů korun.

Čtěte také

Zároveň Koláčková souhlasí s poplatkem za podání návrhu na antimonopolní úřad, ale návrh jeho výše 10 000 Kč jí přijde vysoký. „Já bych tam klidně ten poplatek ponechala, protože my opravdu v té praxi vidíme, že chodí bezpředmětné návrhy,“ upřesňuje Koláčková. Takové návrhy mohou zcela zbytečně zablokovat zadávací řízení

Dalšími hosty, kteří hovořili na téma zákona o veřejných zakázkách, byli Vilém Podešva, vedoucí specializace Veřejných investic advokátní kanceláře ROWAN LEGAL a člen rozkladové komise předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pro řízení ve věcech veřejných zakázek, a Dan Jiránek, výkonného ředitele Svazu měst a obcí ČR a bývalý primátor města Kladna.

Celou debatu si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio