Česko jedná s EK o rychlejším schválení EIA u dopravních staveb

Česko se chce s Evropskou komisí do konce března dohodnout na mírnějším postupu při připosouzení vlivu na životní prostředí (EIA) u velkých dopravních staveb. Desítky z projektů jsou financované z evropských fondů, ale nesplňují požadavky na posouzení jejich vlivu na okolní přírodu. V Česku totiž už 10 let chybí odpovídající zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda hnutí ANO a místopředseda vlády v demisi Richard Brabec

Místopředseda hnutí ANO a místopředseda vlády v demisi Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO by se zrychlení posuzovacího procesu mohlo týkat deseti či patnácti českých projektů dopravních staveb.

„Komise podporuje kritérium, aby šlo o projekty, které jsou relativně málo komplikované z pohledu protestů veřejnosti. Oni totiž mají skvělé informace například o tom, proti kterým projektům dlouhodobě existoval protest veřejnosti, a s tím poté mají největší problém. U takových projektů se dá očekávat, že proces na posouzení životního prostředí může být komplikovanější,“ prohlásil Brabec.

Pokud by se vláda s Komisí nedohodla, mohlo by to znamenat ztráty pro státní rozpočet ve výši desítek miliard korun.

Problém nesouladu českého posuzování vlivu na životní prostředí s unijními pravidly řeší komise s Českem už čtyři roky. Zahájeno už kvůli tomu bylo i řízení o porušování unijních práv.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme