Novela ministerstva zdravotnictví ohrožuje populární košty pálenek a vína

Košty vína nebo pálenek k Moravě neodmyslitelně patří, ale do budoucna by už nemusely. Minimálně dvě pasáže v návrhu zákona, který předložilo ministerstvo zdravotnictví, by například košty pálenek v podstatě znemožnily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přípitek

přípitek | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Pravidelné košty pálenek organizují na Slovácku snad v každé obci, Ostrožskou Novou Ves nevyjímaje. „Máme asi 250 až 300 vzorků,“ popisuje organizátor novoveského koštu Josef Jordán.

Košt pálenek je pro něj akcí společenskou, kulturní i folklorní. Počínání zákonodárců proto Jordán nechápe. „Je to soutěž mezi pěstiteli, kdo má lepší slivovici, a je to kulturní událost, kdy se sejdeme a prodiskutujeme, kdo jak ten kvas dělá,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Populární košty pálenek a vína ohrožuje návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

V malých obcích je dějištěm koštu pálenek často školní tělocvična, jiný vhodný sál k dispozici není. Návrh zákona ale vysloveně zakazuje podávat nebo prodávat alkoholické nápoje ve škole a školském zařízení.

„Obce nemají samostatné kulturní domy. Ve většiny malých obcí je jediný sál víceúčelová tělocvična, a ta je samozřejmě součástí školy,“ upozorňuje Oldřich Vávra, lidovecký starosta Tupes na Uherskohradišťsku.

Návrh zákona rozzlobil i šéfa Slováckého muzea Iva Frolce. Uherskohradišťská instituce provozuje vlčnovské Muzeum lidových pálenic. Frolec je i viceprezidentem Společnosti přátel slivovice. Paragraf čtrnáct podle něj přímo zakazuje podávání a prodej pálenek na veřejných společenských akcích. Připouští pouze nápoje do čtyř procent alkoholu.

„Pokud tato úprava zákona projde, nevím, čeho se docílí. Pálit se slivovice bude. Řada lidí nepálí proto, aby měla doma demižony tvrdého alkoholu, tady je v tom to soutěžení, furianství,“ říká Frolec.

Košty by údajně mohla zachránit jediná věta: stačilo by doplnit do návrhu zákona, že pořádání této akce by podléhalo schválení příslušného obecního úřadu. Takový pozměňovací návrh přednese lidovecký poslanec Ludvík Hovorka už na příštím zasedání sněmovny.

„Měla by být pro jistotu nějaká generální výjimka pro regionální výstavy vín nebo ovocných pálenek,“ míní Hovorka.

Poslanecká sněmovna by o pozměňovacích návrzích zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek měla jednat už 8. března.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme