Členové mírových misí OSN čelí stále častěji obvinění ze sexuálních deliktů

Organizace Spojených národů řeší 99 případů sexuálního násilí, k nimž došlo v roce 2015. V 69 případech čelí obvinění členové mírových misí. Mezi obviněnými jsou ale kromě vojáků a policistů také dobrovolníci a další pracovníci OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znásilnění - zbitá žena

Znásilnění - zbitá žena | Foto: Stefano Corso, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

Nejvíc obviněných je z Demokratické republiky Kongo. Také většina dalších pochází z afrických zemí, jako je třeba Senegal, Madagaskar, Rwanda, nebo Burkina Faso. Mezi obviněnými jsou ale i občané Německa, Kanady nebo Slovenska.

Podle komentátorů dá předpokládat, že nahlášené případy jsou jen malou částí skutečného počtu sexuálních deliktů páchaných vojáky mírových misí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun chce skandály prošetřit. Především ale vyzývá členské státy ke změně zákonů týkajících se stíhání podezřelých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členové mírových misí OSN čelí stále častěji obvinění ze sexuálních deliktů

Vyšetřování a případné potrestání totiž mají na starosti státy, z nichž obviněný pochází. Ochránci lidských práv ovšem tvrdí, že jednotlivé země se těmito případy obvykle příliš nezabývají, obvinění proto nejsou většinou náležitě potrestáni.

Pan Ki-mun proto navrhuje, aby do budoucna mohly soudit příslušníky mírových jednotek vojenské soudy přímo v zemích, kde síly působí. Navíc by rád vytvořil databází DNA všech vojáků v oddílech modrých přileb. Je ale otázka, zdai s tím jednotlivé země budou souhlasit.

Už v minulosti přitáhla velkou pozornost aféra mírových jednotek ve Středoafrické republice. V letech 2013 a 2014 se tam objevily desítky obvinění kvůli sexuálnímu násilí a také případy, kdy si pracovníci mise pohlavní styk kupovali a zneužívali zoufalé situace místních, často ještě dětí.

Kvůli tomu pak letos musela zhruba stovka lidí ze země odejít. V celé aféře ale padlo zatím pouze jedno soudní rozhodnutí, 42 případů zůstává otevřených.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme