Kandidát na španělského premiéra Sánchez nezískal důvěru poslanců. Připsal si tím rekord

Šéf španělských socialistů Pedro Sánchez ani dnes při druhém hlasování nezískal podporu poslanců pro to, aby se stal novým premiérem. Podle listu El País se pro něj vyslovilo jen 131 poslanců, proti hlasovalo 219 ze 350 členů dolní komory parlamentu. Španělsko tak pravděpodobně čekají v červnu nové volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiačtyřicetiletý Sánchez se stal prvním kandidátem na premiéra v historii demokratického Španělska, který nezískal důvěru parlamentu

Čtyřiačtyřicetiletý Sánchez se stal prvním kandidátem na premiéra v historii demokratického Španělska, který nezískal důvěru parlamentu | Zdroj: Reuters

Čtyřiačtyřicetiletý Sánchez se tak stal prvním kandidátem na premiéra v historii demokratického Španělska, který nezískal důvěru parlamentu.

Podle listu El País byl ale za 40 let také prvním, kdo se ji pokusil získat, aniž by si předtím vyjednal dostatečnou podporu. Dohodu měl jen se stranou Ciudadanos, která má v dolní komoře 30 mandátů. Socialisté mají 90 poslaneckých křesel.

V prosincových volbách totiž žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény nezískala dostatečný počet mandátů, aby mohla sama sestavit vládu. Hlasy jim ubraly nové strany, které ve volbách těžily z nespokojenosti Španělů s ekonomickou situací země v posledních letech, zejména s vysokou nezaměstnaností.

Jako vítězná vyšla z voleb před Vánocemi Lidová strana premiéra Mariana Rajoye, jemuž dal v lednu španělský král jako prvnímu nabídku na sestavení vlády. Rajoy to ale vzhledem k rozložení sil v novém parlamentu odmítl, a tak dostal začátkem února šanci předseda druhé nejsilnější strany Sánchez.

Lidovci a Podemos již avizovali, že budou po dnešním neúspěchu Sáncheze kontaktovat a budou se se socialisty snažit vyjednávat o nové vládě. Pokud se jim nepodaří dosáhnout dohody a kandidát na premiéra nezíská důvěru do 2. května, vyhlásí král nové volby. Felipe VI. může nyní pověřit sestavením vlády někoho jiného, či znovu Sáncheze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme