Na železnici z Prahy na Slovensko vstupuje další dopravce. Konkurence už je ale vysoká

Mezi české dálkové železniční dopravce vstupuje další podnik. Soukromá firma Arriva od dnešního dne začala vypravovat víkendový expres na trati Praha - Trenčín. Pojede přes Pardubice, Olomouc a Uherské Hradiště. Po RegioJetu a Leo Expressu je tak třetím alternativním dopravcem, který se pustil do dálkové dopravy na vlastní podnikatelské riziko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arriva vlak, vlaky, dopravce, nádraží

Arriva vlak, vlaky, dopravce, nádraží | Foto: Filip Jandourek

Arriva bude používat vlak, který v pracovní dny jezdí na lokální trati z Prahy do Benešova. V sobotu ráno pojede na Slovensko a v neděli večer zase zpět.

„Cílem je obsloužit oblast Trenčína a Slovácko, které bychom chtěli propojit s Prahou,“ popsal plány mluvčí společnosti Ivo Novotný.

Na stejné trati jezdí kromě Českých drah také RegioJet a Leo Express. Analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda ale upozorňuje, že to je velice silná konkurence.

„Tři stávající přepravci jsou pro české podmínky až příliš. Dlouhodobě vidím prostor pouze pro dva subjekty,“ řekl.

Arriva chce v Česku proniknout hlavně do dotované dopravy. Liberalizace dotované železnice ale fakticky uvízla na mrtvém bodě. Jedinou státní soutěž na rychlíky mezi Plzní a Mostem zrušil antimonopolní úřad.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme