Lyžařky mezi netopýry. Slováci zahájili svůj podnik Světového poháru v jeskyni

Slovensko dnes prožívá velký den. Otevřely se volební místnosti a zároveň se ale v jejich zemi poprvé od vyhlášení samostatnosti koná Světový pohár v lyžování. Pořadatelé v Jasné v Nízkých Tatrách se chtějí ukázat se vší parádou a podle toho vypadalo i slavnostní zahájení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demänovská jeskyně svobody během zahájení podniku SP

Demänovská jeskyně svobody během zahájení podniku SP | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Žádné nablýskané horské náměstí, to by bylo moc fádní. Slováci svůj světový pohár otevírají v jeskyni. Netopýři tu teď zrovna klidný spánek nemají a návštěvní řád i v jiných ohledech pláče, ale vypadá to impozantně.

V první sluji Demänovské jeskyně svobody jako stalagnáty od stropu až k zemi visí vlajky Slovenska, lyžařské federace a pořadatelského města, mezi nimi crčí jeskynní vodopád a kapky tu a tam osprchují i pódium, na kterém stojí slovenský prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demänovskou jeskyni svobody a netradiční ceremoniál navštívil také reportér ČRo Jan Kaliba

„Jsem z Tater, narodil jsem se v Popradu, takže pokládám za svojí povinnost, abych uměl lyžovat a abych lyžoval dobře. Hodně času jsem strávil se svou dcerou, která lyžovala závodně, takže jsem si na lyžích odžil svoje,“ pochlubil se prezident Andrej Kiska než podnik Světového poháru oficiálně zahájil.

Pro čísla, se kterými se dnes postaví na start, si potom po mokrých schodech přichází patnáct nejlepších obřích slalomářek světa. Trochu se diví svéráznému humoru moderátorské dvojice, která tvrdí, že Slováci tady v jeskyni běžně žijí nebo že dětské otroctví není v téhle zemi nic divného. Ale všechny jsou atmosférou uhranuté.

„Je to nejvíc ‚cool‘ losování, na které jsem kdy byla,“ pochválila organizátory americká hvězda Mikaela Shiffrinová.

Za Česko dnes měla závodit napůl Slovenka Martina Dubovská, která je v Jasné jako doma. Obří slalom byl alek kvůli větru zrušen. Při nedělním slalomu se k ní přidá i Šárka Strachová.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme