Slzy, rány do hrnců i střety. Brazilce rozdělilo vyšetřování exprezidenta Luly

Brazílie zažila divoký den. Předvedení exprezidenta Luly k výslechu ve velké korupční kauze rozdráždilo tamní politiku i společnost. Dosud velmi populárního levicového politika podpořili v ulicích jeho příznivci s vlajkami a transparenty. Na několika místech se střetli s odpůrci vládní Strany pracujících a došlo i na bitky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exprezident Lula se při projevu ke svým příznivcům nevyhnul slzám

Exprezident Lula se při projevu ke svým příznivcům nevyhnul slzám | Zdroj: Reuters

Vypracoval se od prodavače pomerančů a čističe bot s nedokončenou základní školou přes odboráře až na prezidenta jedné z největších ekonomik světa a vzor pro další levicové vůdce v Jižní Americe: Lula je hlavně pro chudší obyvatele stále nedotknutelný.

V emotivním projevu po propuštění řekl, že se při předvedení k výpovědi cítil jako vězeň, ale že žije a kope.

Odpůrci exprezidenta a vládní Strany pracujících argumentují právě velkým korupčním skandálem, který zasahuje do ropné firmy Petrobras a do politických kruhů.

Policie odvezla brazilského exprezidenta k výslechu kvůli kauze Petrobras. Prohledala jeho dům

Číst článek

Protestní mlácení do hrnců z oken se ozývalo i při projevu současné prezidentky, jeho „politické dcery“. Dilma Rousseffová prohlásila, že Lula zcela podporuje. Informace některých médií a úniky z vyšetřování považuje za útok proti své vládě.

Ta je ve velkých obtížích kvůli ekonomické situaci: V roce 2015 se brazilský HDP propadl o 3,8 procenta, což je nejhorší výsledek od roku 1990.

Policie rozhání příznivce bývalého brazilského prezidenta | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme