Tři z tradičních klubů nezvládly extraligu. Jeden se nevyhne baráži

Hokejový Litvínov čekal na první titul 56 let, ale jen málokdo tušil, že v sezoně, ve které obhajuje titul, bude hrát o sestup. Skupina o udržení se ale týká také jiných tradičních extraligových klubů - Vítkovic a Pardubic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary a Litvínov zaujímají pozice, který znamenají pád do baráže

Karlovy Vary a Litvínov zaujímají pozice, který znamenají pád do baráže | Zdroj: ČTK

Čtvrtým týmem do party jsou Karlovy Vary, které, v porovnání s ostatními, hrají extraligu „jen“ 20 sezon. Jinak Pardubice 62 let, Litvínov 57 let a Vítkovice s malými přestávkami od roku 1949. A právě ostravský celek je na tom ve skupině o udržení nejlépe.

„Náš mančaft je mladý, takže žádný náskok není luxusní. Kdybychom hráli jen první a čtvrtou čtvrtinu soutěže, bavíme se dnes o úplně jiných věcech,“ říká Jakub Petr, asistent vítkovického kouče Svozila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Extraligové boje o pád do baráže začnou v úterý

Vítkovice sahaly po play-off v závěru základní část, ale doma ztratily dobře rozehraný zápas s prvním Libercem. Ale nebylo to jediné utkání, které vítkovické připravilo o play-off a poslalo je do skupiny o udržení.

„Je to spíš otázka na hlavního trenéra, ale první a čtvrtá čtvrtina byly solidní. Pak přišel odchod Rosti Olesze, ztráta lídra na ledě i v kabině. Vždycky si musíte sáhnout na dno, aby to v další sezoně mohlo být lepší, beru to pozitivně,“ nechtěl se asistent trenéra pouštět do velkých analýz.

Vítkovice mají solidní 9bodový náskok na Pardubice a vzhledem k tomu, že se hraje 6 zápasů, každý s každým doma - venku, je ve hře 18 bodů, to by Vítkovice měly zvládnout.

Pardubice, které hrají extraligu nepřetržitě od roku 1954, jsou na tom hůř, dotírá na ně předposlední a loni mistrovský Litvínov.

„Ztrácíme dva body, ale zápasů zase není tolik. Jdeme do toho s tím, abychom se pokusili dotáhnout a vyhnuli se tomu, co čeká týmy na 13. a 14. místě,“ přemýšlí o baráži trenér Severočechů Radim Rulík.

Z jeho hlasu není cítit příliš velké nadšení a není se čemu divit. Po mistrovské sezoně přišly zásadní odchody klíčových hráčů a pád těsně nad dno tabulky. Aktuálně na místo, ze kterého by Litvínov hrál baráž.

„Je to ohromný sešup. Ještě nejsem připravený to analyzovat, ale všichni si uvědomujeme, že jsme daleko od toho, co je v našich možnostech. Sezona se hrubě nepovedla, ale není u konce. Potřebujeme si připravit na závěr, abychom zachovali Litvínovu extraligu i do další sezony,“ říká Radim Rulík, jehož tým má náskok osmi bodů na poslední Karlovy Vary.

Boje o udržení začnou v úterý a po extralize zespoda pokukují další celky, které byly dlouhá léta na mapě nejvyšší soutěže. Kladno, Jihlava, České Budějovice a třeba i Slavia. Tato aktuálně prvoligová čtveřice má dohromady 21 titulů, týmy ze skupiny o udržení 10.

Po víkendu začne také předkolo, Zlín bude hrát doma s Třincem, Brno v Chomutově. Na vítěze si počkají první Liberec a druhá Sparta. Jisté dvojice pro čtvrtfinále známe dvě. Hradec Králové nastoupí proti Mladé Boleslavi, Plzeň bude bojovat o postup s Olomoucí.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme