Země Evropské unie rozhodnou, zda zakázat nejpoužívanější herbicid glyfosát

Glyfosát je vůbec nejrozšířenějším herbicidem na světě, najdeme ho v přípravcích pro zemědělství i zahrady. O jeho bezpečnosti se ale odborníci stále dohadují. Přibývají totiž názory, že se jedná karcinogenní látku. O jeho dalším používání se proto příští týden rozhodne v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole ve Straškově na Litoměřicku. V popředí dřevěný kůl, tzv. berlička pro dravce

Pole ve Straškově na Litoměřicku. V popředí dřevěný kůl, tzv. berlička pro dravce | Foto: Lucie Valášková

Světová zdravotnická organizace loni varovala, že glyfosát je pro člověka „pravděpodobně karcinogenní". Řada organizací a lidí proto požaduje jeho zákaz, třeba europoslanec Pavel Poc z ČSSD.

„Tou látkou je promořeno všechno, od mateřského mléka po pivo. Je to všude v potravním řetězci, je to zřejmě i v půdě, ve vodě,“ vyjmenovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé země Evropské unie požadují zákaz glyfosátu, Česko je ale proti

O tom, jestli glyfosát zakázat, nebo umožnit jeho další používání budou už příští týden v Bruselu rozhodovat zástupci všech zemí Evropské unie.

Česko bude hlasovat proti zákazu, ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL poukazuje na hodnocení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ten má jiný názor než Světová zdravotnická organizace.

„Všechny registrační řízení, které zkoumaly bezpečnost tohoto přípravku prokázaly, že tento přípravek není nebezpečný pro lidské a jiné organismy,“ vysvětluje.

Evropská komise navrhuje, aby země Unie schválily prodloužení povolení glyfosát používat. Jeho zákaz požaduje Francie, Rakousko nebo Dánsko, zatím se ale zdá, že většinu bude mít Česko a další odpůrci zákazu.

Europoslanec Poc v takovém případě chce, aby se dopady glyfosátu zkoumaly dál.

„Ta vize je, donutit komisi, aby při nejmenším zkrátila období, na které má být látka povolena. A v každém případě, aby se okamžitě zahájila nová evaluace,“ říká.

Podle ministra zemědělství Jurečky je problémem i to, že vůči glyfosátu zatím neexistuje žádná jiná alternativa.

„Zemědělci by měli velký problém, jak tuto látku nahradit. Respektive není žádná taková látka, která by dokázala v takovém rozsahu glyfosát nahradit,“ dodává Jurečka.

Ať už dopadne hlasování jakkoliv, ke sjednocení pohledu na glyfosát jen tak nedojde.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme