Renaud Lavillenie ozdobil jablonecký mítink výkonem přes šest metrů

Včerejší atletický mítink Jablonec Gala 2016, to byla přehlídka velkých atletických osobností. V jablonecké hale na Střelnici se představilo několik olympijských vítězů i světových rekordmanů, rozhodně největší pozornost ale byla upřena na francouzského tyčkaře Renauda Lavillenieho. V historii skoku o tyči nikdy nikdo neskočil výš než on, a tak byl právě třináctinásobný medailista z velkých akcí hlavní tváří celé akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renaud Lavillenie

Renaud Lavillenie | Zdroj: ČTK

Lavillenie sem, Lavillenie tam, jméno tyčkařského rekordmana bylo všude, jenže zároveň bylo dokonalou reklamou celého mítinku. Jak často taky můžete vídat chlápka, který už v kariéře překonal laťku ve výšce 616 centimetrů? A tak pořadatelé dělali všechno pro to, aby hvězdného tyčkaře ulovili pro svůj mítink.

„Když jsme tento mítink začali pořádat, tak jako prvního jsme oslovili jeho s tím, jestli nechce přijet do České republiky. A protože má Českou republiku rád, startuje pravidelně na Zlaté tretře, tak byl velmi rád, že navštíví i jiné město. Udělali jsme pro něho veškeré podmínky, které jsme mohli. Má perfektní rozběh, pořídili jsme skokanské doskočiště a nové tyče, takže ideální k tomu, aby tady skočil alespoň šest metrů. A uvidíme, jak to dopadne,“ říkal ještě před zahájením ředitel mítinku Dušan Molitoris.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bylo to skvělé, prohlásil Renaud Lavillenie po jabloneckém mítinku, na kterém předvedl výkon 603 centimetrů

A za další dvě hodiny bylo jasné, že nedával fanouškům jen plané naděje, protože Lavillenie se ukázal v plné parádě. Na tohoto Francouze, jako by občas byla gravitace krátká. Soupeřům vlastně vůbec nedal šanci, druhý Jan Kudlička skončil na 574 centimetrech.

To zmíněný favorit překonal dokonce letošní světové maximum, protože zdolal laťku ve výšce 603 centimetrů, a natahoval program celé soutěže jednotlivými ataky na číslo 610. To se nepovedlo, ovšem atmosféra byla jedinečná.

„Bylo to skvělé, jedinou kaňkou bylo, že jsem v závěru v soutěži zůstal sám, a ten konec byl poměrně dlouhý. Ale i tak to bylo úžasné, protože se na mě všichni koukali, zůstali v hale a nikam neodešli, i když jsem měl pauzy mezi jednotlivými pokusy. Bylo to opravdu výborné, navíc ve skvělé atmosféře, takže jsem rád, že jsem tady byl a zúčastnil se," usmíval se Renaud Lavillenie, sám se sebou moc spokojený.

„Jsem unavený, ale velmi šťastný. Skočit přes šest metrů, to je moc dobré. Pro mě je důležité, že jsem to takhle zvládl, protože tenhle začátek sezony je opravdu náročný,“ dodal.

Lavillenie tím naráží na blížící se halové mistrovství světa v Portlandu. Také tam bude největším favoritem, stejně jako včera Jablonci, kde se mohli fanoušci atletiky znovu přesvědčit o tom, že uspořádat kvalitní mítink, to na severu Čech prostě umějí.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme