Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně

Akrobacii začínají trénovat děti už od tří let. Ve specializovaných cikrusových jeslích a školce šplhají po dlouhých šálách a učí se žonglovat. Aby mohly cvičit i doma, vychází pro ně průvodce pro celou rodinu Matějova akrobacie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně

Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně | Foto: Filip Jandourek

Děti od tří do pěti let se v pražském centru nového cirkusu Cirqueon učí kotouly letmo skrz obruč.

Lektorka Pavla Rožníčková se ale s nimi pouští i do odvážnějších cviků na akrobatických šálách.

„Zkouší, jakým způsobem šála pruží. Pověsí se jenom za ruce, dělají ze země kotoul a přidržují se jí. Nejstarší už umí trošku šplhat. V první řadě je bezpečnost a naučit se nějakým způsobem poznat své tělo, kde mám ruce, kde mám nohy a co tělo dokáže,“ popisuje Rožníčková.

Lektorka objevila v Belgii ilustrovanou knihu Matějova akrobacie. Z metod v ní popsaných dnes vychází ve své výuce. Kniha je sbírkou 24 akrobatických dovedností pro celou rodinu. Každé cvičení doprovází příběh a obrázky, které krok za krokem ilustrují každou hru nebo pohyb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti se v pražské cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně. Natáčela Veronika Štefanová

Sbírka je výsledkem dlouholeté praxe autorky Riky Taeymans, která se už víc než dvacet let zaměřuje na cirkomotoriku. Lektoři pražského centra Cirqueon knihu přivezli do Prahy a představili vydavatelství Lali jóga, které se ji rozhodlo nabídnout českým čtenářům.

„Netýká se to jenom cirkusové techniky, ale i uvědomění si těla, rozvíjení vztahu spolupráce, že se o někoho starám nebo jdu trochu proti němu. Uvědomím si sám sebe, své tělo. Další rovinou je naučit se prvky zpevnění, zabalení a uvolnění,“ dodává Rožníčková.

Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně | Foto: Filip Jandourek

Matějova akrobacie je určena těm nejmladším, ale v Cirqueonu cvičí i starší děti. Ve věku od 5 do 7 let můžou navštěvovat cirkusovou školku. Za lektorkou pak dostanou Kateřinu Klusákovou.

„Ve školce začínáme s veškerou akrobacií - lezou po šálách, dělají uzel, věší se na hrazdy, učíme se stavět jednoduché pyramidy a pravidla, aby všechno bylo bezpečné,“ vysvětluje Klusáková.

Na jednu lekci může do cirkusové školky Cirqueon přijít až 14 dětí. Akrobatické cviky se tady učí i šestiletá Anežka. „Učíme se hvězdy, kotouly někdy i na šálách. Jsi ve vzduchu a můžeš dělat piruety nebo viset hlavou dolů. Je to moc fajn,“ říká děvče.

Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně | Foto: Filip Jandourek

V cirkusové školce učí také Adam Jarchovský, specialista na žonglování.

„Lidé si představují, že žonglovat znamená vyhazovat míčky do vzduchu. S dětmi ale děláme různá manipulační cvičení s míčky, kdy si připravují mozek a propojují si ty správné dráhy, aby jim žonglování nedělalo v budoucnu takový problém jako některým dospělým, kterým to trvá dost dlouho,“ přibližuje Jarchovský.

Z cirkusových jeslí a školky můžou malí akrobaté pokračovat až do cirkusové školy, ta je určena dětem od 7 do 10 let.

Děti se v cirkusové školce učí žonglovat i šplhat po laně | Foto: Filip Jandourek

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme