Korejsko-americké cvičení dráždí Pchjongjang, hrozí jaderným útokem

V nebývale napjaté atmosféře začíná ve východní části Asie nebývale velké vojenské cvičení. Společné manévry Jižní Koreje a Spojených států jsou vůbec největší svého druhu v historii. Podobné akce se tradičně nelíbí Severní Koreji, která je považuje za provokace. O těch ale mluví i druhá strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společné cvičení Jižní Koreje a USA (archivní foto 2014)

Společné cvičení Jižní Koreje a USA (archivní foto 2014) | Zdroj: Reuters

Soul vyslal do vojenského cvičení přes 300 tisíc vojáků. Podpoří je 17 tisíc Američanů. Manévry s názvem Foal Eagle potrvají skoro dva měsíce.

Pchjongjang tvrdí, že podobná cvičení ohrožují jeho suverenitu. Kvůli vojenskému cvičení Jižní Koreje a USA znovu pohrozil jaderným útokem. Ze Soulu přišla podobně tvrdá odpověď.

Vztahy Jižní a Severní Koreje jsou na bodu mrazu dlouhodobě. Spojené státy a Jižní Korea kvůli zvýšené aktivitě Pchjongjangu začaly minulý týden mluvit o rozmístění amerického protiraketového systému na jihu Korejského poloostrova.

„Severní Korea by měla přestat se zbrklými kroky, které vedou k její sebedestrukci. Pokud bude Pchjongjang ignorovat varování a provokovat, naše armáda tvrdě a nemilosrdně odpoví,“ prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Experti ale pochybují, že Severní Korea je vůbec schopná namontovat jaderné hlavice na svoje rakety, a svoje hrozby tak splnit.

Napětí ve východní Asii se zvýšilo na začátku roku, když Severní Korea počtvrté otestovala svou jadernou zbraň a pak vypustila na oběžnou dráhu satelit. Washington to označil za zkoušku balistické rakety.

Rada bezpečnosti OSN minulý týden jednomyslně zpřísnila mezinárodní sankce proti Pchjongjangu. Pro byli i jinak tradiční spojenci Severní Koreje – Rusko a Čína.

Vojtěch Berger, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme