V Jeseníku nad Odrou vyvěrá ze země šest léčivých minerálních pramenů

7. březen 2016
Česko – země neznámá

Zita, Franz, Josef, Herma, Lipový a Hedva, tak se jmenuje šest minerálních pramenů, které vyvěrají na severní Moravě v Jeseníku nad Odrou. Dávají vodu, která má léčivé účinky a pro vysoký obsah železa i specifickou chuť. Lidé ji zde pijí už přes sto padesát let.

První zmínky o pramenech pocházejí z poloviny 19. století. Tehdy si místní lidé povšimli vody vyvěrající na povrch, která se přímo mezi selskými dvory hromadila v malých studánkách. Později, kolem roku 1880, byla už voda zachycena do vystavěných studní.

Značnou pozornost získávaly prameny minerální vody v Jeseníku nad Odrou až od roku 1895. Průmyslník Artur Krizický tehdy odkoupil od sedláků kus pozemku i s prameny kyselky, kterou začal využívat k výrobě limonád.

Jeho zásluhou došlo také k první důkladné analýze jesenické kyselky, kterou na univerzitě v Insbrucku provedli profesoři Kalmán a Mach. Jejich charakteristika minerální vody byla následující: „Léčivá voda první třídy, použitelná k léčbě srdce, ledvin, močových cest a žaludku.“

Jesenická kyselka se dostala do povědomí lidí i lékařů, kteří si pochvalovali její chuť i léčebné účinky. I díky ní byl na počátku 20. století Jeseník nad Odrou vyhledávaným místem letních hostů. V pozdějších letech prameny několikrát změnily vlastníka. I dnes jsou v soukromých rukách majitelů, kteří se o prameny starají a minerální vodu z nich stáčejí. V běžné distribuci ji zákazníci znají pod názvem Jesenický pramen.

Pramenů je celkem šest

Dva z pramenů kyselky jsou ale volně přístupné a každý z místních i výletníků si z nich může pro svou potřebu vodu načepovat. Najdou u nich i naučnou tabuli věnovanou historii jesenické kyselky. Včetně příběhu o tom, jak arcivévodkyně Zita, manželka posledního rakouského císaře a krále českého a uherského Karla I., v březnu 1912 jeden z pramenů přímo v Jeseníku nad Odrou osobně pokřtila.

autor: čan
Spustit audio