Kvůli procesu se Savčenkovou házeli lidé vejce na ruské i ukrajinské velvyslanectví

Případ ukrajinské důstojnice Naděždy Savčenkové, čekající v ruské vazební věznici na rozsudek, vyvolává velké emoce. Na protest proti průtahům zahájila Savčenková minulý čtvrtek suchou hladovku, která bezprostředně ohrožuje její život. Ukrajinci včera házeli na ruské velvyslanectví v Kyjevě vejce a požadovali propuštění vězněné pilotky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinci házeli vejce na ruské velvyslanectví a požadovali propuštění ukrajinské pilotky Savčenkové

Ukrajinci házeli vejce na ruské velvyslanectví a požadovali propuštění ukrajinské pilotky Savčenkové | Zdroj: Reuters

Před velvyslanectvím se shromáždilo asi 500 lidí a podle nejnovějších informací jich tam stále několik desítek zůstává.

V reakci na to se několik desítek protestujících shromáždilo naopak v Moskvě před ukrajinským velvyslanectvím. Přinesli s sebou transparenty jako „Ruce pryč od našich diplomatů“ nebo „Kyjevská junta špatně skončí“. Lidé poté házeli na velvyslanectví vejce. Policie musela posílit ochranu budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už pátým dnem drží ukrajinská důstojnice Savčenková v ruském vězení suchou hladovku. Protestuje tak proti soudním průtahům

Naděžda Savčenková už je pátým dnem bez jídla i bez vody. Podle jejích advokátů už ji hladovka skutečně začíná ohrožovat na životě.

Ukrajinský generální konzul si stěžuje na to, že ruská strana doteď nereagovala na žádost z 5. března a nepovolila návštěvu ukrajinských lékařů ve vazební věznici v Novočerkassku.

Ve středu by měla Savčenková ve svém procesu pronést závěrečné slovo, text ale už dříve zveřejnila její sestra. Soud pak bude mít dva až tři týdny na vynesení rozsudku.

Prokurátor žádá pro ukrajinskou důstojnici 23 let vězení za podíl na smrti dvou ruských novinářů v Donbasu. Savčenková vinu od počátku popírá.

Ukrajinci házeli vejce na ruské velvyslanectví a požadovali propuštění ukrajinské pilotky Savčenkové | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme