Patová situace, vzestup krajní pravice, komentují zahraniční média výsledky voleb na Slovensku

Výsledkům slovenských parlamentních voleb se věnují i zahraniční média. Především předpovídají náročná vyjednávání o podobě nové vlády. Jejím sestavením pověří prezident Andrej Kiska dosavadního premiéra Roberta Fica, jehož sociálně demokratický Smer ve volbách zvítězil, ztratil ale parlamentní většinu. V Národní radě bude mít asi třetinu křesel. Zbylá si rozdělí dalších 7 stran a hnutí, včetně krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební účast na Slovensku se pohybuje těsně pod šedesáti procenty

Volební účast na Slovensku se pohybuje těsně pod šedesáti procenty | Zdroj: Reuters

Britská BBC píše, že vítězný Smer pod vedením Roberta Fica ve volbách vsadil na populistické kroky, jakým bylo třeba osvobození studentů a důchodců od placení jízdného ve vlacích.

Guardian připomíná, že se sociální demokraté zaměřili také na proti-imigrační politiku. Právě tohle téma ale podle deníku vyneslo hlasy jiným stranám jako třeba radikálně pravicovému uskupení banskobystrického hejtmana Mariana Kotleby.

Právě volebního úspěchu Mariana Kotleby, šéfa krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko si zahraniční média také všímají. Podle rakouského deníku Kleine Zeitung je šokující, že Kotlebova strana získala 8 procent hlasů.

BBC k tomu dodává, že Kotleba je opravdový neonacista, který se ještě nedávno oblékal do uniformy ušité po vzoru těch, co nosili členové milicí fašistického Slovenského štátu.

Americké New York Times píší, že se do slovenského parlamentu poprvé dostali neonacisté a citují slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka. Ten prohlásil, že si Slováci do parlamentu zvolili fašistu a to negativně ovlivní obraz Slovenska v Evropě.

Financial Times pak zařazují úspěch extremistických stran na Slovensku k procesům, které se odehrávají po celé Evropě. Ať už je řeč o vzestupu dánské Lidové strany, holandské Strany svobody nebo francouzské Národní fronty. Podle deníku známka toho, že voliči jsou nespokojení s Evropskou unií a jejím přístupem k migrační krizi.

Slovenský prezident Kiska oznámil, že sestavením vlády pověří Fica

Číst článek

Deníky také upozorňují, že výsledky slovenských parlamentních voleb pozorně sledovali i v Bruselu, Slovensko totiž letos v červenci přebírá předsednictví EU. Připomínají, že Robert Fico v posledních dnech opakovaně potvrdil nejen neústupnost vůči kvótám, ale i stanovisko, že Slovensko nepřijme žádné uprchlíky, a to ani na základě dobrovolnosti.

Guardian píše, že s postojem Roberta Fica k nepřijímání migrantů v zásadě souhlasí většina opozičních stran. Deník uvažuje, že kdyby se Ficovi vládu nepovedlo sestavit, mohla by místo toho vzniknout středopravá koalice v čele se stranou Svoboda a Solidarita, která byla ve volbách druhá.

A právě tahle strana potopila středo-pravou vládu v roce 2012, když odmítla poskytnout záruky pro záchranu předluženého Řecka.

Výsledky voleb do Národní rady Slovenské republiky | Foto: ČRo

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme