Dinosauři mohli podle vědců přejít z Jižní Ameriky na Antarktidu. Kvůli ochlazení

Jihoameričtí vědci mluví o nové kapitole v evoluční teorii. Našli totiž další důkazy o tom, že Antarktida byla na konci období dinosaurů spojená s Jižní Amerikou. Fosilie objevila vědecká expedice v Chile, na samém jihu Patagonie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce sauropoda druhu Camarasaurus

Rekonstrukce sauropoda druhu Camarasaurus | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Jurassic Museum of Asturias, Mario Modesto Mata

Mezi důkazy pro tvrzení, že na konci éry dinosaurů existovalo spojení mezi Jižní Amerikou a Antarktidou, jsou zbytky rostlin a kosti dinosaurů.

Jedná o stejné fosilie, které se našly na bílém kontinentu už dřív, konkrétně o listy jednoho druhu pabuku. Tento strom kdysi rostl na Antarktidě a do oblasti dnes zvané Patagonie se mohl dostat jedině po souši. Opačným směrem se podle vědců stěhovali suchou nohou býložraví sauropodi nebo hadrosauři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci našli nové důkazy o spojení Jižní Ameriky s Antarktidou. Podrobnosti přidává zpravodaj David Koubek

Dříve nalezené důkazy svědčily o tom, že obě části pevniny byly spojené při pohybech kontinentů před 85 až 90 miliony let. Nové nálezy ale ukazují na jinou dobu, a to zhruba před 68 miliony let, tedy těsně před vyhynutím dinosaurů.

Šéf expedice Marcelo Leppe z Chilského antarktického institutu tvrdí, že je to velmi důležité zjištění pro teorii evoluce. Kontinenty se prý totiž tentokrát propojily nikoliv v důsledku geologického vývoje, ale proto, že se prudce ochladilo, na celé Zemi výrazně klesla hladina oceánů, a tak se otevřela suchozemská spojka mezi Antarktidou a Jižní Amerikou.

Doposud se přitom podle Leppa počítalo v evoluční teorii tím, že ji výrazně ovlivnil právě pohyb kontinentů.

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme