U porodu je v Česku až 90 % otců. Podle gynekoložky je to ale ženská záležitost

7. březen 2016

Doba se mění a s ní i módní trendy. A to nejen co se týká oblečení nebo gastronomie. Změny jsou patrné i ve společenských normách. Zatímco před lety byl otec u porodu něčím nemyslitelným, dnes chodí tatínkové na sály v porodnicích běžně.

Podle statistik českých nemocnic využívá možnosti být u porodu syna nebo dcery až 90 % tatínků. Podle některých gynekologů je to dobře, podle některých je to jen záležitost módy.

„Že budu u porodu, jsem pokládal za přirozenou a samozřejmou věc,“ říká Tomáš Kopecký, který by přítomnost u porodu doporučil každému muži. „Překvapilo mě, jak je to náročné, od té doby si své ženy vážím ještě mnohem víc než předtím,“ dodává.

Ženy přítomnost partnera u porodu většinou oceňují. Ráda byla i Alena Šindelářová, jejíž partner u porodu syna byl, i když přišly i pernější chvíle: „My jsme to měli delší, takže přišly psychicky náročné chvíle i pro partnera, který ale rozhodně nelituje toho, že u toho byl.“

Otec u porodu? V minulosti tabu!

Dřív byl otec na sále něčím nemyslitelným. Po revoluci přišla rychlá změna. „Je to společenská poptávka,“ tvrdí MUDr. Anna Sechovská a pokračuje: „Když tatínek řekne, že byl u porodu, tak je pozitivně vnímán okolím. Osobně si myslím, že porod je ženská otázka,“

Pravidlo číslo jedna podle porodníků zní – nikdy muže nenutit jít k porodu proti jeho vůli.

„Někdy může být tatínek nápomocný, protože ženu zná a může jí pomoci. Je ale důležité, jak funguje vztah partnerů,“ doplňuje MUDR. Anna Sechovská. Podle gynekoložky Anny Sechovské by měli sami nastávající otcové předem vyhodnotit, jestli silné zážitky a přítomnost u porodu zvládnou, nebo ne.

autor: sas
Spustit audio