Nezaměstnanost v únoru klesla. Volných míst bylo naopak nejvíc za poslední roky

Nezaměstnanost v Česku klesla v únoru na 6,3 procenta z lednových 6,4 procenta. Uchazečů o práci bylo 461 254. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé 114 826, což je nejvíce od října 2008. Oznámil to dnes Úřad práce České republiky (ÚP ČR). Meziročně klesla nezaměstnanost výrazněji, loni v únoru činila 7,5 procenta. Letošní únorová hodnota je nejnižší od roku 2009, kdy bylo bez práce téměř 429 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V řadě krajů se počty uchazečů o zaměstnání dostávají na úroveň doby před hospodářskou krizí.

„Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a samozřejmě celková hospodářská situace v České republice. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezonní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Počet lidí bez práce byl v únoru o 6149 nižší než v lednu, meziročně bylo nezaměstnaných o 86 863 méně. Pracovních míst bylo naopak k dispozici o 45 855 více než loni v únoru.

„Rekordní hodnoty hlásí řada krajů. Tak například na jihu Čech nabízeli tamní zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR, v rámci srovnání únorových hodnot, nejvíce pozic za posledních 20 let,“ informoval ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 6, 3 procenta | Foto: ČTK

Nejnižší nadále zůstává nezaměstnanost v Praze, kde činí stejně jako v lednu 4,2 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 9,2 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 74 regionů, podíl lidí bez práce se zvýšil pouze na Teplicku, Mostecku a Chomutovsku.

Mezi okresy byla nejnižší nezaměstnanost jako obvykle na Praze-východ s 2,6 procenta, Rychnovsku s 2,8 procenta a Mladoboleslavsku s 3,4 procenta. Stejnou nebo vyšší míru nezaměstnanosti, než je celorepublikový průměr, hlásí 36 regionů. Nejvyšší byla na Mostecku (11,5 procenta), Bruntálsku (11 procent) a Karvinsku (11 procent).

Nezaměstnanost v okresech - únor 2016 | Foto: ČTK

Na jedno volné pracovní místo připadají v současné době čtyři uchazeči. Z toho nejvíce v okresech Karviná (20,5), Ústí nad Labem (15), Chomutov (14,5), Most a Bruntál (shodně 11,7). Nejlépe na tom je Praha-východ, kde na jedno volné místo připadá 1,2 uchazeče.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče, kováře a nástrojáře, pracovníky ochrany a ostrahy, slévače, svářeče nebo obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme