Ženy si u pohovorů říkají o nižší plat než muži, konstatuje ekonom Koršňák

8. březen 2016

Možná i to je jeden z důvodů, proč mají ženy v průměru nižší příjmy. Jak se liší platy mužů a žen v Česku? I to je téma, které se pojí s dnešním Mezinárodním dnem žen.

Často se mluví o znevýhodnění žen z toho důvodu, že se věnuji doma péči o děti – jsou tedy znevýhodněny za něco, za co by měly být odměňovány?

„Dravost žen je menší. Podle personálních agentur je očekávaný nástupní plat u žen menší než u mužů, a ten rozdíl se pohybuje až na jedné čtvrtině,“ říká ekonom Lubomír Koršňák ze společnosti UniCredit Bank.


Platy mužů a žen se v Česku liší. Víc peněz, a to skoro o čtvrtinu, si na srovnatelné pozici vydělá muž. Vyplývá to z údajů Eurostatu. Statistiky navíc ukazují, že muži mají na svém běžném účtu v průměru skoro o polovinu větší obnos než ženy.

Úspěch v kariérním postupu tak podle studie Evropské komise zůstává stále dominantou mužů. Na vrcholných pozicích v představenstvech největších evropských firem působí podle této zprávy jen 5 % žen.

Čtěte také

Rodina nebo karíéra?

Největší rozdíl je podle Koršňáka v řídicích pozicích managementu: „I když se tam ženy dostanou, tak jejich ambice nejsou tak vysoké, případně se tam dostanou díky tomu, že ustoupí ze svých platových požadavků,“ uvádí.

Jsou ženy znevýhodňovány za něco, za co by měly být spíš odměňovány?

Důvody jsou však podle ekonoma objektivní – je to například přerušení kariérního postupu mateřskou dovolenou, případně je to požadavek věnovat se práci v plném nasazení a dlouho přes pracovní dobu, což si například ženy, které dají přednost rodině, nemohou dovolit.

Záznam celého rozhovoru s ekonomem si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , bar
Spustit audio